Zoeken
Menu
Aandoeningen

Miliaria crystallina

Wat is miliaria crystallina?

Miliaria wordt ook wel zweetziekte of zweetuitslag genoemd. Het wordt gekenmerkt door kleine blaasjes in de lichaamsplooien. Miliaria komt vooral bij pasgeboren baby’s voor. Er zijn verschillende soorten miliaria, namelijk miliaria crystallina en miliaria rubra.

Ontstaan

Miliaria is een ontstekingsreactie door ophoping van zweet in verstopte zweetkanaaltjes. Bij pasgeboren speelt het mee dat de zweetkanaaltjes soms nog niet helemaal goed ontwikkeld zijn.

Symptomen

Vaak zijn er een heleboel kleine blaasjes zichtbaar. Ze zitten met name in de plooien van de huid en op plekken waar de huid afgesloten is, bijvoorbeeld onder de luier.

  • Miliaria crystallina: De verstopping in het zweetkanaaltje is heel oppervlakkig gelegen. Dit geeft heldere oppervlakkige blaasjes. De huid is niet rood en de blaasjes gaan vanzelf binnen een dag open.
  • Miliaria rubra: De verstopping van de zweetkliertjes ligt wat dieper. Er ontstaat een wat heftigere ontstekingsreactie met een rode huid en rode bultjes en blaasjes. Miliaria rubra wordt ook wel tropische rode hond of lichen tropicus genoemd.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het voorkomen van factoren die ervoor zorgen dat je gaat zweten. Zo verklein je de kans op het ontstaan van miliaria. Voor meer informatie kun je bij 24 baby  terrecht.

Wat kan ik zelf?

Vermijd warmte en vochtigheid om zweten te verminderen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog