Zoeken
Menu
Aandoeningen

Mazelen

Ook bekend als: Morbilli

Wat zijn mazelen?

Mazelen is een ziekte met verkoudheid, koorts en vlekjes. De medische naam voor mazelen is morbilli. Omdat bijna alle kinderen ingeënt zijn tegen mazelen via de BMR vaccinatie, komt de ziekte weinig voor. Mazelen is besmettelijk vanaf 2 dagen voor het ontstaan van de ziekteverschijnselen (koorts, verkoudheid) tot 4 dagen nadat de vlekjes zichtbaar werden.

Ontstaan

Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De infectie wordt overgedragen via de luchtwegen, door hoesten. Na besmetting duurt het ongeveer 10 dagen voordat het kind ziek wordt.

Symptomen

Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en (hoge) koorts. Er ontstaan kenmerkende witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen in de mond. Daarna ontstaan er rode vlekjes in het gezicht, typisch achter de oren, en later over het hele lichaam. Bij kleine kinderen of volwassenen die niet ingeënt zijn kan mazelen ernstig verlopen. Soms wordt dan oorontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking gezien.

Behandeling

Er is geen behandeling voor mazelen. Kinderen met mazelen genezen meestal na 7 tot 10 dagen. Wanneer er een infectie bijkomt, bijvoorbeeld oorontsteking, is behandeling wel nodig. Ook klachten als koorts en pijn kunnen behandeld worden.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met mazelen mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog