Zoeken
Menu
Aandoeningen

Henoch-Schönlein purpura

Ook bekend als: HSP

Wat zijn Henoch Schönlein purpura (HSP)?

HSP is een auto-immuun aandoening gekenmerkt door voelbare rode vlekjes op de huid, maag-darm problemen, gewrichtsontstekingen en nierproblemen. Bij ongeveer 30% van de patiënten wordt de huiduitslag voorafgegaan door de andere genoemde problemen.

Ontstaan

De verschijnselen ontstaan door de vorming van antilichamen door het eigen lichaam welke neerslaan in de kleine bloedvaten. Deze neergeslagen antilichamen zorgen voor een ontstekingsreactie in deze bloedvaten. Soms ontstaat HSP na een bacteriële infectie of na het gebruik van bepaalde medicijnen bij mensen die aanleg voor HSP hebben.

Symptomen

HSP wordt gekenmerkt door huiduitslag met voelbare rode plekjes in de huid die lijken op bloeduitstortinkjes. Soms ontstaan er ook blaasjes en kleine wondjes. De huidafwijkingen zitten meestal op de billen en benen. Naast huidafwijkingen kan er ook sprake zijn van buikklachten, gewrichtsontstekingen en nierproblemen. Soms beginnen de klachten niet met de huid, maar met de andere verschijnselen.

Behandeling

Meestal is er geen behandeling nodig voor HSP, de aandoening gaat vaak zonder behandeling over in ongeveer 4 weken. De klachten van de gewrichtsontsteking en de maagklachten kunnen wel behandeld worden met bijvoorbeeld pijnstilling. Soms wordt HSP wel behandeld met corticosteroïden als er sprake is van nierproblemen of de vorming van blaren op de huid.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Geert Weststrate
Offshore noodarts, AIOS interne geneeskunde ZGT
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog