Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hand- voet- en mondziekte

Wat is hand-, voet- en mondziekte?

Hand-, voet- en mondziekte, afgekort HVMZ, is een onschuldige virale aandoening. Hierbij worden huidafwijkingen gezien aan de handen, voeten en het mondslijmvlies. Hand-, voet- en mondziekte wordt vooral bij kleine kinderen gezien en is besmettelijk.

Ontstaan

HVMZ wordt veroorzaakt door een virus, meestal het Coxsackie A16 virus of het enterovirus 71. Deze virussen worden overgebracht via de lucht of via direct contact met huidblaasjes. Ook is verspreiding via ontlasting mogelijk.

Symptomen

De beginfase wordt gekenmerkt door keelpijn, koorts, hoesten, verkoudheid en gebrek aan eetlust. Daarna ontstaan er rode plekjes in de mond die overgaan in kleine blaasjes en pijnlijke wondjes. Kort nadat de plekjes in de mond zijn ontstaan verschijnen dezelfde plekjes op de handpalmen en voetzolen. Niet iedereen die besmet wordt met het virus krijgt ook klachten, soms maakt men het virus door zonder het te merken.

Behandeling

HVMZ geneest binnen tien dagen vanzelf, waardoor behandeling niet nodig is. Soms is tijdelijk pijnstilling of verdovende zalf nodig vanwege de pijnlijke plekjes in de mond. Als de plekjes gaan infecteren kan antibiotica worden voorgeschreven.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met hand-voet-mondziekte mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog