De medische naam voor gordelroos is herpes zoster. Er ontstaan doorzichtige blaasjes en een rode huid. Deze aandoening is, tot de blaasjes zijn ingedroogd, besmettelijk.
Gordelroos ontstaat door een infectie met het varicella-zostervirus. Dit virus veroorzaakt ook de waterpokken. Na het doormaken van de waterpokken blijft het virus in het lichaam aanwezig (het nestelt zich in een zenuw). Het virus kan later weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Waarschijnlijk speelt een verminderde weerstand een rol bij het opnieuw actief worden van het virus. Het vocht in de blaasjes bij gordelroos is besmettelijk voor mensen die het virus nog niet hebben doorgemaakt. Deze krijgen dan de waterpokken.
Heldere blaasjes en een rode huid. Nog voordat de huidafwijking zichtbaar is, is er pijn, jeuk of een ander vervelend gevoel. Bij kinderen is er vaak minder pijn dan bij volwassenen. Gordelroos doet zich meestal voor aan één zijde van het lichaam en in het gebied van de gevoelszenuw waar het virus zich genesteld heeft. Het zit meestal op de romp, hals, schouder of arm en soms in het gezicht. Gordelroos geneest vaak binnen 7 tot 21 dagen.
Behandeling is soms noodzakelijk, afhankelijk van de plaats van de gordelroos en de klachten.
Een kind met gordelroos mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Kinderen die contact hebben gehad met een kind met gordelroos kunnen al besmet zijn. Thuisblijven helpt niet om de ziekte te voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen (van waterpokken) bij hun kind.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.