Zoeken
Menu
Thema’s

Tekenbeet

Teken lijken op platte spinnetjes en komen in het hele land voor. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken voeden zich van bloed van dieren, maar soms ook van mensen. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar een teek kan besmet zijn met de lymebacterie. Hierdoor kan het beestje de ziekte van Lyme overdragen. 

Levensstadia

Een teek heeft in totaal vier levensstadia, namelijk ei, larve, nimf en volwassen teek. De teek heeft als larve al bloed nodig. Wist je dat er in totaal ongeveer 1000 tekensoorten voorkomen? Een teek zoekt voor zijn ‘bloedmaaltijd’ een gastheer uit. Meestal is dit een dier, maar soms ook een mens. De teek klampt zich vast in de huid, waar hij zich als het ware verankert. 

Lymebacterie

Normaal gesproken word je van een tekenbeet niet ziek, tenzij de teek besmet is met de Lymebacterie. Door het zuigen van bloed kan deze bacterie overdragen worden op de mens. Ongeveer 20% van alle teken is besmet met deze Lymebacterie.

De ziekte van Lyme kan zich heel wisselend uiten en verschillende orgaansystemen aantasten. De ziekte kent drie stadia:

  1. Erythema Migrans
  2. Multipele erythema migrans (of lymphocytoma cutis)
  3. Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA)

Erythema Migrans, een rode plek die zich uitbreidt, is meestal de eerste uiting van de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt door de huisarts behandeld met antibiotica. 

Verwijderen

Na een tekenbeet van een besmette teek is de kans op de ziekte van Lyme minder dan 5%, mits de teek binnen 24 uur verwijderd is. Voor het verwijderen bestaan speciale tekentangen. Probeer de teek met de tekentang bij de kop te pakken en trek hem voorzichtig uit de huid.

Doe dit nooit met je vingers. Je kan de teek dan namelijk beschadigen, waardoor de ziekmakende bacterie makkelijker vrijkomt. Lukt het verwijderen niet zelf? Laat dit dan zo snel mogelijk door de huisarts doen. Was het wondje vervolgens goed en desinfecteer met alcohol. 

Voorkom een tekenbeet!

Gebruik bedekkende kleding in bosrijke gebieden, vooral als de teken actief zijn. In Nederland is dit ongeveer van maart tot oktober. Controleer de huid na een wandeling door de natuur goed op teken. 

Omhoog