Zoeken
Menu
Thema’s

Eerste zonnestralen

Veel mensen kijken uit naar de eerste zonnestralen van het jaar. De lentezon geeft een blij gevoel en werkt ontspannend. Toch wordt vaak vergeten dat ook deze zonnestralen schadelijke UV-stralen kunnen bevatten. 

Zonlicht, dus ook de voorjaarszon, bestaat voor een deel uit ultraviolette straling. Dit licht kunnen we niet zien. Door veel UV-straling kan de huid rood kleuren. 

UV-stralen

UV-straling kan onderverdeeld worden in UVA, UVB en UVC stralen. UVB is hiervan het schadelijkst voor de huid. De UV die bij mensen op de huid komt is slechts voor de helft direct afkomstig van de zon. Uit metingen door satellieten blijkt dat de rest van de stralen van de blauwe hemel komen. Bovendien weerkaatst het UV-licht tegen de grond. 

Gevaren van de zon

De zon is een verraderlijke vriend. Zonlicht werkt positief op ons humeur en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar teveel zonlicht brengt gevaren met zich mee, waaronder verbranding van de huid, huidveroudering (droge huid en rimpels) en het risico op huidkanker. Bescherm jezelf daarom altijd goed tegen de zon. Dit geldt dus ook in het voorjaar. 

Minimaliseer de schadelijke effecten

Met mooi weer wil iedereen naar buiten. Met onderstaande tips minimaliseer je de schadelijke effecten van de zon:

  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon. Door regelmatige blootstelling aan het zonlicht ontstaat er meer pigment in de huid en wordt de huid iets dikker. Dit werkt als een natuurlijke bescherming. 
  • Ook in de voorjaarszon kun je verbranden. Hou hier rekening mee en bescherm je huid goed.
  • Draag beschermende kleding. Donkere en dicht geweven stoffen laten minder UV-straling door
  • Gebruik een pet of hoed om het hoofd te beschermen tegen de zon

Mensen met bepaalde huidaandoeningen, bijvoorbeeld xeroderma pigmentosa, zijn extra gevoelig voor zonlicht. Kijk voor de specifieke adviezen per aandoening in ons ABC. 

Omhoog