Zoeken
Menu
Artikelen

Suzanne vindt haar pukkels lelijk

Huidtherapeute Ellen de Haan – verhalen uit mijn praktijk.

Suzanne vindt haar pukkels vreselijk!  Wat kan ik allemaal voor mijn cliënte doen?

Tijdens de puberteit begon het bij Suzanne: pukkels in haar gezicht! Dagelijks kijkt ze in de spiegel en wordt ze met die pukkels geconfronteerd. Suzanne vindt het er vreselijk uitzien! Nu zit ze in de behandelstoel in mijn huidtherapeutische praktijk en kijkt mij verwachtingsvol aan. Kan ik als huidtherapeute iets voor haar betekenen?

Acne en zorgprofessionals

Het is dagelijks belastend om acne te hebben. Er bestaan verschillende soorten acne, zoals acne die in de puberteit tot uiting komt of na het 25e levensjaar. Ook heeft acne verschillende mate van ernst. Het kunnen een paar pukkels zijn, maar ook meerdere met veel ontstekingen. De huisarts, dermatoloog en de huidtherapeut dragen allemaal een steentje bij aan het behandelen van acne. Vanuit de huisarts en de dermatoloog kunnen er medicijnen worden voorgeschreven, maar medicatie hoeft niet altijd de oplossing te zijn.

Naar de huidtherapeut

De huidtherapeut kan een grote rol spelen in de behandeling van acne. Wat kunnen wij hier allemaal aan doen? Er zijn diverse behandelingen, zoals manuele reiniging van de huid, dieptereiniging van de huid door middel van peelings, licht- en lasertherapie, camouflagetherapie, littekentherapie en adviezen met betrekking tot dagelijkse huidverzorging. Welke therapie het beste toegepast kan worden, is volledig afhankelijk van het advies van de huidtherapeut. De cliënten in mijn praktijk vinden het meestal prettig als ik de behandelmogelijkheden en verwachte resultaten uitleg. Hieronder staat daarom een toelichting bij elke behandeling.

  • Reiniging van de huid

De huid kan op verschillende manieren worden gereinigd. Het manueel reinigen doe ik om overtollige talg te verwijderen. Dit doe ik door middel van inprikken en uitdrukken. Je kunt de talg zien in de vorm van een puist of een verstopte porie. Ik kan ook een dieptereiniging uitvoeren. Hiervoor gebruik ik een peeling. Bij een peeling maak ik gebruik van vloeistoffen als salicylzuur of glycolzuur (en nog veel meer) die diep in de huid kunnen ‘treden’ om daar het werk te doen. Er bestaan verschillende peelings, die stuk voor stuk weer anders werken. Welke geschikt is, bepaal ik door goed naar de huid van de cliënt te kijken. En dan is er nog de microdermabrasie. Hierbij wordt er een fijne straal aan (steriele) kristallen via een handstuk op de huid geblazen. Het handstuk trekt hierbij vacuüm, waardoor er een schuureffect ontstaat. De dode huidcellen worden goed verwijderd, en de peeling of de producten kunnen hierna beter worden opgenomen. 

De peeling en microdermabrasie zijn pijnloze behandelingen. De behandeling wordt altijd mild gestart, zodat de huid goed voorbereid wordt. De peeling kan wel een prikkelend gevoel op de huid geven, maar dit doet geen pijn. 

Als huidtherapeut adviseer ik hoe vaak de behandeling kan worden uitgevoerd. De minimale tussentijd is 2 weken. Bij elke behandeling evalueer ik de voortgang, waarbij mijn advies kan worden bijgesteld.

  • Licht- en lasertherapie

Bij licht- en lasertherapie worden piepkleine gaatjes in de huid gemaakt. Ik gebruik daarvoor een laserapparaat. De gaatjes die ik daarmee in de huid maak, zorgen ervoor dat cellen uit de huidlagen onder de opperhuid aan het werk worden gezet. De huidstructuur wordt hierdoor verbeterd. Met deze therapie kunnen ook littekens behandeld worden. Hoewel het misschien eng klinkt, is dit het helemaal niet. Een flits van de laser voelt op de huid net aan als een elastiek die tegen de huid aan schiet. Het is soms even schrikken, maar de huidtherapeut kan de standen van het laserapparaat zo aanpassen, dat het geen pijn doet. Na de behandeling ziet de huid er rood uit, maar dit trekt snel weg. Soms diezelfde dag al. De huidtherapeut kan de huid ook kalmeren na de laserbehandelingen, zodat de roodheid nog sneller weggaat. 

  • Camouflagetherapie

Bij camouflagetherapie bij acne maakt de huidtherapeut gebruik van camouflageproducten. Deze producten zijn te vergelijken met een foundation qua structuur. Ze geven je huid een goede dekking qua kleur, maar verstoppen die niet. Zo kun je ervoor zorgen dat roodheid of andere vlekjes zo min mogelijk opvallen, zonder de huid te verstoppen en de acne te verergeren. De camouflageproducten kunnen met de handen worden aangebracht, dus ze zijn makkelijk in het gebruik! Ook zit er een zonbescherming in de producten, zodat je direct dagelijks beschermd bent. 

  • Littekentherapie

Van acne kun je littekens krijgen. Dan komen er kleine deukjes in je huid. De huidtherapeut is in staat diverse littekens als gevolg van acne te behandelen. Ik stipte hiervoor al de licht- en lasertherapie aan. Een andere behandeling kan die met de derma-pen zijn. Met deze pen worden er door middel van naaldjes ook piepkleine gaatjes in de huid gemaakt om diepliggende cellen aan het werk te zetten. Als resultaat worden de deukjes minder diep, zodat de huid een gladder oppervlakte krijgt. De behandelingen kunnen een beetje gevoelig zijn, maar hier houdt de huidtherapeut natuurlijk rekening mee. Hoe vaak de behandeling uitgevoerd moet worden, ligt aan het herstel van de huid. Bij ieder persoon werkt dit anders, dus na iedere behandelingen kan er gekeken worden of er nog een behandeling gewenst is. 

  • Advies

De huidtherapeut geeft ook advies over hoe je je huid op de juiste manier kunt verzorgen. Na een behandeling van de huidtherapeut komen patiënten thuis met een frisse en schone huid. Begin direct dezelfde avond of de dag erop nog met producten, zeg ik altijd. Reinig de huid bijvoorbeeld goed en smeer hierna een crème op gericht op de acne-huid. Zo heb je sneller resultaat van de behandeling en kun je dit resultaat ook behouden. 

Suzanne

Nadat ik de behandelmethodes met mijn jonge patiënte Suzanne had besproken, besloten we als eerste te behandelen met peelings. De behandelingen vielen haar erg mee. Na een aantal behandelingen was de acne rustig en meer egaal van kleur geworden. Littekentherapie was niet nodig, maar soms gebruikte ze een beetje camouflage. Ik raadde haar aan verder dagelijks haar gezicht te reinigen en te verzorgen met een crème. Na drie maanden en zeven sessies beëindigden we de behandeling. In de zomervakantie ontving ik nog een vriendelijk kaartje van haar en haar vriend. Er zat een foto bij van een stralende Suzanne. Dankbaar werk dus, huidtherapeut zijn!

Vergoedingen

Sommige zorgverzekeraars vergoeden acnebehandelingen. Dit hangt niet alleen af van de zorgverzekeraar, maar ook van je zorgverzekeringspakket. Check daarom voor de afspraak bij de huidtherapeut of je verzekeringspakket de behandeling kan dekken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je vindt deze informatie op de website van de zorgverzekering of je belt even met hun klantenservice.

Meer artikelen

22 december 2021

Ons hart drijft ons…

Karin Timm, verpleegkundig specalist AGZ Allerzorg, Directeur Kwaliteit & veiligheid Orpea NL Ons hart drijft ons : ‘Verpleegkunde, een roeping? Wie riep er dan?’ Een bekende ‘Loesje’ over het vak dat me zo na aan het hart ligt, aan hetzelfde hart dat spreekt als ik met patiënten werk en dat het ‘zorg’bloed door mijn vaten stuwt. […]

Lees verder
22 december 2021

Zijn er lelijke planten?

Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID. In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten. Wat vinden mannen aantrekkelijk aan een vrouw? Wordt een begeerlijke vrouw beoordeeld op een gave huid, heupen en […]

Lees verder
22 december 2021

Een onschuldig pilletje?

Just van Eekhof, Huisarts uit Leiden – verhalen uit mijn praktijk. Heeft u het ook weleens dat u naar uw huisarts gaat, hoopt op een pilletje waar de klachten van overgaan – en vervolgens zonder recept de spreekkamer verlaat? Hoe gaat u dan naar huis? Bent u tevreden… of eigenlijk een beetje boos dat u […]

Lees verder
22 december 2021

Kom uit de huidkast!

Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID. In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten. Schrijvend hoofdredacteur dr. Jannes van Everdingen ziet dat steeds meer mensen durven uit te komen voor hun gebreken, […]

Lees verder
Omhoog