Een blaar is een holte in de huid, gevuld met vocht. Blaren komen veel voor en worden gezien als letsel aan de huid.
De functie van een blaar is om het onderliggende weefsel te beschermen. Het is een natuurlijke reactie van de huid. Waarschijnlijk heeft iedereen in zijn of haar leven weleens last gehad van blaarvorming. Er bestaan alleen veel verschillende soorten blaren, waarvan de ene ernstiger is dan de andere.
Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht (plasma) op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar), bijvoorbeeld door te krappe schoenen. Een drukblaar is vaak klein en niet gevaarlijk.
Een andere oorzaak is extreme verhitting en/of verkoeling van de huid (brandblaar). Een brandblaar is eigenlijk een tweedegraadsverbranding. Brandblaren kunnen erg pijnlijk zijn.
Verder bestaan er blaren veroorzaakt door irriterende stoffen (contactblaren) en door beknelling (klemblaren). Zo’n klemblaar wordt ook wel een bloedblaar genoemd, omdat deze gevuld is met bloed.
Blaren kunnen ook veroorzaakt worden door onderliggende (huid) aandoeningen. Ook kunnen infecties voor blaren zorgen, bijvoorbeeld waterpokken, gordelroos of een koortslip. De meeste blaren ontstaan op de voeten, maar in principe kun je ze overal krijgen.
Een blaar is een blaasje, gevuld met vocht. De meeste blaren zijn helder van kleur (troebel wit of geel) of rood. Hiermee bedoelen we de kleur van het vocht in de blaar. Helder vocht staat voor weefselvloeistof, en bij rood vocht is de blaar gevuld met bloed.
Een kleine blaar hoeft niet altijd klachten te geven, maar in veel gevallen wordt een blaar wel als pijnlijk ervaren. Het kan een branderig gevoel geven. Sommige blaren kunnen ook erg jeuken.
Blaren genezen meestal vanzelf of na de behandeling van de blaar. Uiteindelijk zal het wondkorstje loslaten en zal er nieuwe huid over de wond groeien. Afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar kan dit enkele dagen tot weken duren.
Het is belangrijk om een brandblaar heel te houden en dus niet kapot te maken of eraan te gaan krabben. Een drukblaar kan in sommige gevallen doorgeprikt worden, bijvoorbeeld wanneer de zwelling klachten geeft. Ook bestaat er een aantal verlichtende middelen tegen drukblaren.
De huid heeft verschillende functies en zal ons bij onschuldige huidaandoeningen van nature beschermen tegen bijvoorbeeld infecties. Bij het openmaken (doorprikken) van een blaar doorbreek je de huidbarrière, waarmee de kans op infecties toeneemt.
Probeer de blaar met rust te laten, maar hou deze wel goed in de gaten. Wanneer een blaar ontstoken raakt, is het verstandig om toch even naar de huisarts te gaan.
Hoe je een blaar kunt doorprikken, lees je bij Wat kan ik zelf?
Er bestaan verschillende methoden die je zelf kunt volgen om blaren te voorkomen. Hieronder lees je enkele voorbeelden:
•Loop op goed passende schoenen
•Loop schoenen eerst goed in voor je er lang op gaat lopen
•Draag geen vochtige sokken, en verwissel ze regelmatig
•Gebruik talkpoeder om de huid te beschermen bij langdurige wrijving
•Bouw een activiteit langzaam op. Ga bijvoorbeeld niet meteen 2 uur wandelen of tennissen: de huid is hier niet aan gewend, en er ontstaat te veel wrijving/druk
Het doorprikken van een blaar kun je in principe zelf doen. Gebruik een schone naald om infecties te voorkomen. Voordat je de blaar doorprikt, dien je ook de blaar eerst schoon te maken met een ontsmettend middel. Let hierbij op dat je de wond schoon dept en dus niet gaat wrijven. Het wrijven kan pijnlijk zijn, en bovendien kun je de wond beschadigen.
Na het desinfecteren en doorprikken van de blaar dient de wond afgedekt te worden. Gebruik hiervoor een gaasje.
Blaren kunnen erg pijnlijk zijn. Er bestaan verschillende middelen om deze pijn te verzachten. Denk hierbij aan blarenpleisters of een speciale spray. Bij de drogist kun je kiezen uit verschillende soorten blarenpleisters. Deze bieden een extra bescherming voor de huid.
Antiblarenspray wordt vooral gebruikt bij de eerste tekenen van een blaar. De spray remt de blaarvorming, waardoor je minder pijn ervaart.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.