Zoeken
Menu
Aandoeningen

Zwemmerseczeem of Tinea pedis

Ook bekend als: Tinea coporis

Wat is zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is een veel voorkomende schimmelinfectie aan de huid van de voeten en tussen de tenen. Het is dus geen eczeem, zoals de naam doet denken! De medische naam is tinea pedis.

Ontstaan

We komen vaak in aanraking met schimmels. Vooral de vloeren van openbare zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie. Dit gebeurt sneller als de huid beschadigd is.

Symptomen​

Vaak zijn als eerste een jeukende witte verkleuring en kloofjes tussen de tenen te zien, vooral bij de kleine teen. Vanuit daar kan de schimmel zich verder verspreiden waarbij de huid er rood en schilferend uitziet. 

Behandeling

Zwemmerseczeem kan behandeld worden met een antischimmel crème of zalf. Als de schimmel erg hardnekkig is, met name als de nagels ook meedoen, zijn soms tabletjes nodig.   

Wat kan ik zelf?

Je kunt het risico op zwemmerseczeem verkleinen door badslippers te dragen in openbare doucheruimten. Schimmels groeien goed in warme en vochtige plekjes. Droog je voeten daarom goed af na het douchen en draag goed ventilerende schoenen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog