Zoeken
Menu
Aandoeningen

Ziekte van Lyme

Ook bekend als: Borreliose

Wat is de ziekte van Lyme?

Lyme-borreliose is de medische naam voor de ziekte van Lyme. De ziekte van lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgebracht door teken. De ziekte kan zich heel wisselend uiten en verschillende orgaansystemen van de mens aantasten. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie. Na een tekenbeet van een besmette teek, is de kans op de ziekte van lyme minder dan 5% als de teek binnen 24 uur verwijderd is.

Ontstaan

De ziekte van Lyme ontstaat door een bacterie, Borrelia burgdorferi, die wordt overgebracht door een tekenbeet. De bacterie wordt via de tekenbeet de huid ingebracht via besmet maagsap.

Symptomen

De ziekte kent drie stadia waarbij de volgende huidafwijkingen worden gezien:

Stadium 1: Erythema migrans (EM)
Stadium 2: Multipele erythema migrans of (zeldzaam) lymphocytoma cutis
Stadium 3: Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA), zeldzaam op kinderleeftijd

Erythema migrans, een rode plek die zich uitbreidt, is meestal de eerste uiting van de ziekte van Lyme.

Behandeling

Na een tekenbeet is het belangrijk de teek te verwijderen, liefst binnen 24 uur en met een speciale tekentang. De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica.

Wat kan ik zelf?

Gebruik bedekkende kleding in bosrijke gebieden als de teken actief zijn (in Nederland van maart tot oktober) en controleer uw huid en die van uw kind na een boswandeling op teken (vooral in de plooien van de huid).

Verwijder een teek nooit met de vingers. Hij kan worden beschadigd, de maag/darminhoud lozen en de ziekmakende bacterie overdragen. Gebruik altijd een speciale tekentang.

Mag mijn kind naar school?

De ziekte van Lyme is niet van mens op mens overdraagbaar. Daarom kan een kind met de ziekte van Lyme als het zich goed voelt naar school of het kinderdagverblijf.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog