Zoeken
Menu
Aandoeningen

Wondroos

Ook bekend als: Belroos

Wat is wondroos?

Wondroos is infectie van de huid rondom of bij een wondje. De huid wordt (glanzend) rood en is pijnlijk. Erysipelas en cellulitis zijn twee vormen van wondroos. Bij erysipelas zit de infectie oppervlakkig in de huid en bij cellulitis zit de infectie dieper.

Ontstaan

Wondroos wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal een Stafylokok of een Streptokok. Via een wondje, bijvoorbeeld een kloofje tussen de tenen, een puistje of een schaafwond, dringt de bacterie de huid binnen. Bij wondroos in het gezicht, wat bij kinderen vaker voorkomt, kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren.

Symptomen

Er ontstaat een rode plek rondom of in de buurt van een wondje. Deze plek wordt snel groter. In korte tijd kan een groot gebied rood, gezwollen en pijnlijk zijn. De huid voelt warm aan. Wondroos wordt vaak gezien op onderbenen en in bij kinderen vooral in het gezicht. Het zit dan meestal aan één kant en het kind heeft er aan dezelfde kant vaak ook een oorontsteking bij. Het kind voelt zich erg ziek.

Behandeling

De therapie bestaat behandeling met antibiotica. Zonder behandeling kan de infectie zich verder uitbreiden wat ernstige gevolgen kan hebben.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog