Zoeken
Menu
Aandoeningen

Trichomonas

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een parasiet. Infectie met trichomonas kan een ontsteking geven van de plasbuis, vagina of blaas. Trichomonas is goed te behandelen en is niet ernstig.

Ontstaan

Trichomonas wordt veroorzaakt door de trichomonas vaginalis parasiet. Deze wordt overgebracht als de slijmvliezen van de penis of vagina in contact komen met vocht/sperma uit de vagina of penis van iemand die besmet is. Dit gebeurt door onveilig vrijen.

Symptomen

Meer dan de helft van de vrouwen en een groot deel van de mannen merkt niets van een trichomonas infectie. Als er wel klachten zijn dan is er bij vrouwen vaak een groene, vies ruikende schuimige vaginale afscheiding. Soms zijn de schaamlippen en de vagina ook wat rood en geïrriteerd en is er pijn bij het plassen. Bij mannen kan er pijn bij het plassen zijn.

Behandeling

Trichomonas is goed te behandelen met een eenmalige dosis antibiotica. Overleg als je zwanger bent met je arts over de behandeling. Alle seksuele partners uit de laatste vier weken moeten worden gewaarschuwd én behandeld, of ze nu wel of geen klachten hebben. De GGD kan helpen bij het (anoniem) waarschuwen van (ex)partners.

Wat kan ik zelf?

Door veilig te vrijen verklein je het risico op besmetting met trichomonas. Heb je trichomonas, vermijd dan seksueel contact of gebruik ten minste een condoom. Na behandeling ben je niet meer besmettelijk. Testen op trichomonas kan bij de huisarts, een soa-kliniek of bij de GGD.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog