epelkloven zijn kleine scheurtjes, ruwe plekken of soms zelfs echte wondjes, rondom je tepel. De wondjes zitten op de overgang van je tepel naar je tepelhof. Tepelkloven zijn erg pijnlijk en kunnen ontstaan door het geven van borstvoeding.
Jonge moeders hebben in de eerste dagen dat ze borstvoeding geven vaak een onaangenaam gevoel tijdens het voeden. Deze “pijn” verdwijnt echter snel, waarna borstvoeding comfortabel aanvoelt. Het bindweefsel in de tepels moet namelijk nog worden opgerekt. Wanneer de pijn niet verdwijnt of tijdens het voeden zelfs erger wordt, spreken we meestal van tepelkloven.
Heb jij last van tepelkloven en overweeg je te stoppen met borstvoeding? Dit is niet meteen nodig. We geven je een aantal praktische tips waardoor de pijn vermindert en tepelkloven zelfs kunnen verdwijnen. Het resultaat moet je al na enkele dagen kunnen merken.
Tepelkloven ontstaan bij het geven van borstvoeding. In de meeste gevallen alleen in het begin van de lactatieperiode. Je tepels zijn er dan namelijk nog niet aan gewend.
Tepelkloven hebben verschillende oorzaken, maar de meest voorkomende is het verkeerd aanleggen van je kindje. Wanneer je baby de tepel niet goed in de mond neemt en langdurig op het puntje van je tepel sabbelt vergroot je de kans op tepelkloven. Leg je kindje eens in een andere positie of vraag hulp van een lactatiedeskundige.
Tepelkloven zijn kleine scheurtjes, ruwe plekken of wondjes rondom de tepel en de tepelhof. Deze geven een sterke, stekende en/of branderige pijn. De pijn wordt erger op het moment dat je kindje drinkt. Hierdoor kun je opzien tegen de volgende voeding.
Ook kunnen tepelkloven bloeden, soms zelfs tijdens het geven van borstvoeding. Schrik hier niet van, het is niet erg als je kindje een beetje bloed binnenkrijgt. Hij of zij spuugt dit desnoods zelf weer uit.
Tepelkloven kun je op verschillende manieren behandelen. Meestal merk je binnen enkele dagen al resultaat. We raden daarom nooit aan om meteen met borstvoeding te stoppen wanneer je last hebt van tepelkloven. Na de behandeling zal de pijn aanzienlijk verminderen en zelfs weggaan.
De behandeling van tepelkloven bestaat voornamelijk uit voorlichting en aanleginstructies. Dit komt, omdat tepelkloven in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door het verkeerd aanleggen van je kindje. Soms maakt zelfs een kleine verandering in de positionering al een wereld van verschil! Vraag eventueel advies aan een lactatiedeskundige.
De huid rondom je tepels is nog teer en gevoelig. Je tepels zullen op den duur wennen aan borstvoeding. In de meeste gevallen heeft een crème geen effect op het genezingsproces van tepelkloven. Uitzondering hierop is Laninol. Vraag je huisarts om advies. Ook wanneer het herstel van tepelkloven lang duurt.
Het is belangrijk dat je tepels schoon en droog blijven. Vervang zoogcompressen daarom ook regelmatig. Een nat zoogcompres kan de tepelkloven juist doen verergeren.
Wanneer de pijn zo heftig is dat je geen borstvoeding meer kunt geven, kun je altijd nog kolven. Zo krijgt je kindje toch moedermelk binnen en kun jij je borsten wat rust geven. Zodra je wondjes genezen zijn kun je je kindje weer aanleggen.
Wanneer je last hebt van pijnlijke kloofjes en scheurtjes rondom je tepel dan kun je de droge wond-genezing toepassen. Dit houdt in dat je je tepel na het voeden aan de lucht laat drogen. Ook kun je wat melk over je tepel smeren. In je eigen moedermelk zitten namelijk antibacteriële stoffen die de genezing bevorderen.
Er bestaan ook tepelbeschermers die je onder je kleding kan dragen. Deze zorgen voor een voortdurende luchtcirculatie. Ook vangen ze mogelijke lekkages op.
Bij tepelkloven kun je ook kiezen voor de natte wond-genezing. Dit houdt in dat je na het voeden koude gell-pads op je borsten legt. Deze zorgen ervoor dat de wondjes sneller genezen. Gell-pads kun je helaas niet gebruiken bij spruw.
Ook kun je tepelzalf gebruiken (Lanoline). Hiermee verzorg je de tepels en genezen de wondjes sneller. Let wel op dat je zalf gebruikt die je niet voor de voeding hoeft te verwijderen.
Wanneer je tepelkloven hebt betekent het dus niet meteen dat je met borstvoeding moet stoppen. Wel is voorkomen uiteraard beter dan genezen. We geven enkele tips om tepelkloven te voorkomen:
Controleer of je je kindje goed aanlegt. De tepel moet diep in het mondje liggen. Je kindje heeft dan zelfs je tepelhof omsloten. Voorkom dat je kindje aan je tepel gaat sabbelen. Hij of zij moet sterk zuigen, waardoor je je kindje kan horen slikken.
Leg je kindje regelmatig aan en verkort de tijd tussen de voedingen. Hierdoor heeft je kindje minder trek en zal hij/zij minder gulzig aan je tepel zuigen.
Hou je tepels schoon en droog. Laat je tepels na het voeden bij voorkeur in de lucht drogen.
Was voor en na het voeden altijd je handen. Net als voor en na het verschonen van de luier.
Draag een schone bh en was deze op 60 graden. Laat lucht bij je tepels. Draag bijvoorbeeld katoenen shirtjes en slaap zonder bh.
Was je borsten alleen met water, gebruik hiervoor geen zeep. Zeep droogt de huid namelijk uit, waardoor deze gevoeliger wordt.
Verschoon de zoogkompressen zo vaak als je kan, deze zijn namelijk erg vochtig.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.