Zoeken
Menu
Aandoeningen

Teleangiëctasieën

Wat zijn teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën zijn kleine bloedvaatjes (capillairen) die blijvend verwijd zijn. Deze vaatjes zitten net onder de huid. De plekjes zien eruit als lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen van de huid.

Teleangiëctasieën kunnen overal op het lichaam ontstaan. Als er veel teleangiëctasieën in het gezicht (wangen) zitten, wordt het ook wel couperose genoemd. Dan kan het lijken of je altijd bloost.

Couperose komt veel voor en kan onderdeel zijn van rosacea, een langer durende huidaandoening. Bij rosacea zijn er niet alleen teleangiëctasieën, maar ook rode wangen, een rode neus en pukkeltjes in het gezicht.

Bijna iedereen heeft een paar teleangiëctasieën, maar ze komen vaker bij vrouwen voor. De plekjes kunnen geen kwaad en geven meestal geen klachten. Maar soms jeuken ze of geven een tintelend en branderig gevoel.

Ontstaan

Teleangiëctasieën komen vaak voor. Ze ontstaan meestal op de huid die door de zon is aangedaan (zonneschade).

Verwijde bloedvaatjes kunnen ook ontstaan tijdens een zwangerschap. Soms komen ze voor als onderdeel van een huidziekte, interne of aangeboren aandoening.

Symptomen

Teleangiëctasieën zijn lichtrode tot donkerpaarse bloedvaatjes, net onder de huid. Ze zitten vooral op de lichaamsdelen waarop de zon valt, zoals het gezicht.

Als je erop drukt, verdwijnt de kleur een fractie van een seconde. Dit komt doordat je het bloed uit het vaatje drukt.

Behandeling

Teleangiëctasieën kunnen geen kwaad en hoeven niet behandeld te worden. Ze zijn echter vaak goed te zien, en daarom vinden sommige mensen ze lelijk.

Je kunt ervoor kiezen de roodheid te verminderen, bijvoorbeeld met een vaatlaser. Hiervoor kun je terecht bij een huidtherapeut of dermatoloog.

Een laserbehandeling om ‘cosmetische redenen’ wordt vaak niet door zorgverzekeraars vergoed.

Wat kan ik zelf?

Je kunt teleangiëctasieën bedekken (camoufleren) met make-up. Een huidtherapeut kan daarover advies op maat geven. Bescherm je huid verder altijd met een goede zonnebrand tegen de zon.

Bij couperose wordt ook geadviseerd matig te zijn met alcohol en te stoppen met roken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog