Zoeken
Menu
Aandoeningen

Syringomen

Wat is het?

Syringomen zijn goedaardige bobbeltjes die bestaan uit celletjes van de (afvoergangetjes van) zweetkliertjes in de huid. Het is een afwijking die niet vaak voorkomt. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan syringomen rond de puberteit.

Ontstaan

Waarom de ene persoon syringomen krijgt en de andere niet is onbekend.

Symptomen

Syringomen zien eruit als ronde of ovale, platte bultjes. Ze zijn een paar millimeter groot. Ze zijn huidkleurig, gelig of doorzichtig. Meestal zitten ze op en rondom de oogleden, maar ze kunnen ook in de oksels, rondom de navel, op de hals, op de borst en in de schaamstreek voorkomen. Syringomen geven over het algemeen geen klachten. Sommige mensen vinden ze cosmetisch storend (= “het ziet er niet mooi uit”).

Behandeling

Syringomen verdwijnen niet vanzelf. Het is niet echt nodig om syringomen weg te halen. Ze zijn niet gevaarlijk en worden niet kwaadaardig. Als je ze wel wilt laten verwijderen, dan zijn er verschillende manieren voor, bijvoorbeeld aanstippen met vloeibare stikstof of lasertherapie (met CO2 laser). Bedenk hierbij dat de behandeling littekentjes kan geven. Na een behandeling kunnen ook weer nieuwe syringomen ontstaan.

Wat kun je zelf?

Je kunt zelf niets doen om te zorgen dat syringomen niet ontstaan.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog