Zoeken
Menu
Aandoeningen

Steenpuist

Ook bekend als: Furunculose

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een ontsteking rondom een haarzakje waardoor pijnlijke bult ontstaat. De medische naam voor steenpuist is furunkel. Steenpuisten kunnen ook samenvloeien tot één grotere steenpuist. Dit wordt dan een karbunkel of negenoog genoemd. Het voorkomen van meerdere steenpuisten tegelijk of het steeds terugkomen van steenpuisten wordt furunculose genoemd.

Ontstaan

Een steenpuist is een ontsteking rondom een haarzakje die wordt veroorzaakt door een bacterie (meestal S. Aureus).

Symptomen

Vaak ontstaat er eerst een rode pijnlijke bult. Deze bult wordt harder en er ontstaat een gele puskop. Later komt er in het midden vaak een zwart korstje op. Steenpuisten worden vooral gezien bij wat oudere kinderen. Ze zitten meestal in de plooien van het lichaan, zoals de nek, billen en oksels. Soms hebben kinderen er koorts bij of voelen ze zich ziek.

Behandeling

Steenpuisten gaan meestal vanzelf over. Als de steenpuist rijp is vermindert de pijn vanzelf. In sommige gevallen is het wel nodig om een steenpuist te behandelen (met antibiotica), bijvoorbeeld als de steenpuist in het gezicht zit.

Wat kan ik zelf?

Knijp de steenpuist niet uit. Door er een warm kompres op te leggen, kun je het rijpingsproces versnellen. Vooral bij terugkerende steenpuisten is het aan te raden te douchen met een desinfecterende zeep (bij de apotheek verkrijgbaar) en een eigen handdoekje te gebruiken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog