Zoeken
Menu
Aandoeningen

Spruw

Wat is spruw?

Spruw is een infectie van het slijmvlies van de mond met een gist. Typisch hierbij is een witte kleur op de tong en aan de binnenkant van de wangen. Het komt regelmatig voor bij baby’s, vooral voor de leeftijd van 6 weken.

Ontstaan

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies met een gist (soort schimmel). De naam van de gist is Candida albicans. Waarschijnlijk lopen de baby’s de infectie op tijdens de geboorte in het geboortekanaal. Ook zou de baby de infectie kunnen krijgen tijdens de borstvoeding, doordat er op de tepel van de moeder een candida-infectie zit.

Symptomen

Bij spruw zijn er witgele plekken op de tong en aan de binnenkant van de wangen zichtbaar. Het slijmvlies daaromheen is rood. Melk kan ook een witte aanslag op de tong geven, wat verward kan worden met spruw. Deze aanslag is makkelijk van de tong af te wrijven, spruw niet. De meeste kinderen hebben geen last van de spruw, maar soms kan spruw pijn in de mond geven. Hierdoor willen baby’s soms minder goed drinken en kunnen ze moeite hebben met slikken. Bij sommige baby’ verspreidt de candida zich en ontstaat er ook een infectie in het luiergebied (zie candidiasis nates).

Behandeling

Spruw gaat vanzelf weer over. Behandeling is alleen nodig als een kind door de spruw niet goed meer kan drinken of slikken. Voor de behandeling wordt een antischimmelmiddel gebruikt. Bij jonge baby’s is dit meestal een soort vloeistof die u tegen de wangen en tong dept, bij oudere baby’s wordt vaker een gel gebruikt. Nadat de plekjes verdwenen zijn, moet nog een aantal dagen doorbehandeld worden. Bij borstvoeding zijn de tepels vaak ook geinfecteerd met candida, tegelijk met de spruw van het kind. Het is dan belangrijk ook te tepels te behandelen met een antischimmelcrème.

Wat kan ik zelf?

Als uw baby spruw heeft, let dan extra op goede hygiëne. Was de handen (en eventueel tepels) voor de voeding. Spenen van flesjes kunnen het beste elke dag uitgekookt worden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog