Sproetjes zijn geelbruine tot lichtbruine vlekjes op de huid van 1 tot 5 mm. Ze zitten vooral op het gezicht, de armen en de schouders.
De vlekjes verschijnen of worden donkerder als de zon erop valt, ook al is het maar even. Bij meer zon ontstaan er dan ook méér en grotere sproetjes. In de winter en bij weinig zon verdwijnen sproetjes weer, of ze worden lichter.
De goedaardige vlekjes bestaan uit korrels met donkere kleurstof die onze huid kleur geeft (pigment melanine). Ze zijn volkomen onschuldig en kunnen zich niet ontwikkelen tot een melanoom, zoals een moedervlek.
Sproetjes ontstaan rond je derde tot vijfde jaar. Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer. Vooral mensen met een lichte huidskleur en blond of rood haar hebben sproetjes. Dat kunnen er zo veel zijn, dat de sproetjes haast niet te tellen zijn. Bij het ouder worden trekken sproetjes meestal vanzelf weer weg.
Sproetjes bestaan uit korrels met donkere kleurstof die onze huid kleur geeft (pigment melatonine). Maar waarom ze ontstaan, is niet bekend. Het zit vaak in de familie (erfelijk) om sproetjes te krijgen. Dan verschijnen ze vanaf de kinderleeftijd wanneer er zon op de huid valt.
Hoeveel sproeten je hebt, en hoe donker en groot ze zijn, hangt af van de hoeveelheid zonlicht. De zon wordt dan ook een ‘uitlokkende factor’ genoemd.
Sproetjes zijn kleine vlekjes, donkerder dan onze normale huidskleur. Vaak zijn ze rond of ovaal, maar soms juist grillig van vorm.
Klachten geven sproetjes niet, ook al zijn sommige mensen er zelf niet blij mee.
Sproetjes kunnen geen kwaad en hoeven niet behandeld te worden. Maar wie zich eraan stoort, kan de sproetjes om cosmetische redenen aanpakken. Dit kan onder meer met slijtende therapieën (peelings, serums) en met lasertherapie.
Het is ook mogelijk om sproetjes te bleken of te camoufleren. Daarvoor kun je terecht bij een huidtherapeut.
Door de huid te beschermen tegen de zon en goede zonnebrandcrèmes te gebruiken, kun je voorkomen dat sproetjes donkerder en groter worden. Hoe minder in de zon, hoe minder en hoe lichtere sproeten.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.