Zoeken
Menu
Aandoeningen

Sinaasappelhuid

Ook bekend als: Cellulite

Wat is het?

Een sinaasappelhuid is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral vrouwen treft. Deze bobbelige verandering van de huid wordt ook wel cellulite genoemd.

Cellulite wordt vaak verward met de aandoening cellulitis. De termen lijken op elkaar, maar cellulitis is de medische benaming voor wondroos. Dit is een bacteriële infectie van het onderhuids weefsel, waarvoor altijd een behandeling met antibiotica nodig is. Cellulite, daarentegen, is een onschuldige aandoening.

Ontstaan

Vet wordt uit het bloed opgenomen en in vetcellen opgeslagen. Bij vrouwen wordt vet vaak opgeslagen in de heupen en billen. Hier zitten vetcellen net onder de huid als klompjes bij elkaar. Tussen de ‘vetklompjes’ zitten bindweefselschotten. Als de vetcellen groter worden, ‘puilen’ ze uit. Het bindweefselschotje kan echter niet verder uitrekken, waardoor er een soort deukje ontstaat. Hierdoor krijgt de huid een onregelmatig, hobbelig aspect.

Ruim 90% van alle vrouwen vertoont verschijnselen van een sinaasappelhuid. Dit is deels hormonaal bepaald. Bij mannen wordt een sinaasappelhuid zelden gezien.

Er zijn ook andere mogelijke oorzaken van cellulite, zoals een gebrek aan lichaamsbeweging, erfelijke factoren en roken.

Sommige mensen denken dat het ontstaan van cellulite te maken heeft met overgewicht. Een duidelijke relatie tussen cellulite en gewicht is er echter niet. Een sinaasappelhuid komt ook bij slanke vrouwen voor. Wel wordt cellulite beter zichtbaar wanneer (dij)benen en billen in omvang toenemen.

Symptomen

Cellulite ziet eruit als een bobbelige huid. De aandoening komt vooral voor op de (dij)benen, heupen en billen van vrouwen. Wanneer je tussen duim en wijsvinger een stuk huid vastpakt, wordt het ‘uitbollen’ van het vetweefsel duidelijk geaccentueerd. Ook ziet men vaak deukjes en/of putjes. Hierdoor lijkt de huid op de schil van een sinaasappel.

Behandeling

Cellulite is een onschuldige huidaandoening, maar voor de meeste vrouwen is die erg storend.

Er bestaat echter geen optimale behandeling tegen een sinaasappelhuid. Anti cellulite-crèmes, lotions en massage-apparaten zijn niet bewezen effetief.

Een operatieve verwijdering van vetweefsel (liposuctie) vormt ook geen effectieve behandeling tegen cellulite.

Wat kan ik zelf doen?

Met een gezond leefpatroon kun je cellulite deels beperken.

De sinaasappelhuid wordt minder zichtbaar door lichaamsbeweging en, in sommige gevallen, door af te vallen wordt. Gewichtsafname en gezonde voeding kunnen er namelijk voor zorgen dat vetcellen kleiner worden. Uit onderzoek is gebleken dat gewichtsverlies bij veel vrouwen een positief effect had op de klachten. Echter, in een kleine groep vrouwen werd de cellulite na gewichtsverlies juist erger.

Door voldoende te bewegen neemt de spiermassa toe, waardoor de huid er strakker uit gaat zien.

Een andere tip is om te stoppen met roken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog