Zoeken
Menu
Aandoeningen

Schaamluis

Ook bekend als: Pediculosis pubis

Wat is schaamluis?

Schaamluis is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening die vooral jeuk geeft. Het wordt veroorzaakt door schaamluizen, ook wel platjes genoemd. De luizen kunnen op alle behaarde delen van het lichaam zitten, behalve in het hoofdhaar. Schaamluis komt niet zo vaak meer voor, waarschijnlijk omdat jongeren nu het schaamhaar kort houden of afscheren. De medische naam voor schaamluis is pediculosis pubis.

Ontstaan

Schaamluis wordt veroorzaakt door een parasiet, de schaamluis. Ze zien eruit als kleine spinnetjes en zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Ze leggen hun eitjes (neten) vlakbij de plek waar het haar uit de huid komt. Je kunt de luizen en de neten vaak met het blote oog zien. Meestal wordt schaamluis overgedragen door intiem lichamelijk contact. Het beestje loop dan over van de een naar de ander (ze kunnen niet springen). Je kunt ze ook oplopen door het delen van besmette kleding, beddengoed of bijvoorbeeld handdoeken.

Symptomen

Schaamluis geeft jeuk en een geïrriteerde huid. Typisch zijn kleine grijsblauwe plekjes op de huid. Deze ontstaan op de plek waar de schaamluis in de huid gebeten heeft om zich te voeden met bloed.

Behandeling

Schaamluis gaat niet weg van wassen met gewone zeep. Het moet behandeld worden met een speciale crème. Deze is zonder recept bij de apotheek te verkrijgen. Het is belangrijk dat partners tegelijkertijd behandeld worden, anders kun je elkaar steeds opnieuw besmetten. Controleer een week na de behandeling of de schaamluis helemaal weg is. Was kleding en beddengoed op 60 graden Celsius.

Wat kan ik zelf?

Veilig vrijen helpt niet tegen schaamluis, maar is natuurlijk wel de beste manier om andere SOA’s te voorkomen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog