Zoeken
Menu
Aandoeningen

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een aandoening van de huid in het gezicht. Kenmerkend zijn rode wangen, een rode neus en pukkeltjes in het gezicht. Het wordt vooral gezien tussen het 30e en 50e jaar, maar kan ook bij kinderen voorkomen. Rosacea is een vervelende aandoening die kan leiden tot onzekerheid en schaamte. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen en vooral bij mensen met een licht huidtype.

Ontstaan

Waarom rosacea ontstaat is niet precies bekend. Afwijkingen in de kleine bloedvaatjes en zonneschade spelen mogelijk een rol. Wel zijn er factoren die de ernst van de rosacea beïnvloeden, bijvoorbeeld warmte, pittig eten, alcohol en stress.

Symptomen

De belangrijkste symptomen bij rosacea zijn een rode kleur en pukkeltjes, met name in het gezicht. Bij iets meer dan de helft van de mensen met rosacea komen ook oogproblemen (vooral ontstekingen) voor. De aandoening kan lijken op acne (jeugdpuistjes). Een belangrijk verschil is dat er bij acne ook mee-eters zijn en bij rosacea niet. Zeker bij kinderen is het belangrijk rosacea snel te ontdekken vanwege de oogproblemen. Bij kinderen kan de rosacea ook beginnen met oogproblemen. De symptomen van de huid komen dan pas later.

Behandeling

Rosacea is niet te genezen. Er zijn verschillende behandelopties waarmee de symptomen vaak goed te onderdrukken zijn. Vaak zie je rustige periodes en opvlammingen die elkaar afwisselen.

Wat kan ik zelf?

Samen met een professional kunt u proberen te achterhalen welke factoren de rosaceaklachten uitlokken. Bijvoorbeeld warmte, inspanning, pittig eten en alcohol. Deze factoren kunt u dan vermijden. Daarnaast is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Soms is het prettig de huid te camoufleren met make-up. Vooral groen-tinten kunnen de roodheid camoufleren. Andere adviezen zijn: gebruik zeepvrije reinigingsproducten, gebruik een goed hydraterende crème, gebruik geen waterproof cosmetica en gebruik bij voorkeur cosmetica die beschermende siliconen bevatten (dimethicone en cyclomethicone).

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog