Zoeken
Menu
Aandoeningen

Postinflammatoire hypopigmentatie

Wat is postinflammatoire hypopigmentatie?

Postinflammatoire hypopigmentatie is een lichte verkleuring van de huid door een eerdere ontsteking of beschadiging van de huid. Postinflammatoire hypopigmentatie komt vaak voor. Het kan bij alle huidtypes ontstaan, maar wordt vaker gezien bij mensen met een donkerdere huidskleur.

Ontstaan

Een ontsteking of beschadiging van de huid geeft bij de een geen reactie, maar bij de ander ontstaat een toename van pigment (donkere vlekken/hyperpigmentatie) of juist een afname van het pigment (lichte vlekken/hypopigmentatie). Waarom dit gebeurt is niet duidelijk.

Verschillende huidaandoeningen met ontstekingen, zoals eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten kunnen postinflammatoire hypopigmentatie geven. Ook brandwonden en dermatologische behandelingen zoals cryotherapie, lasertherapie en chemische peelings kunnen lichte vlekken veroorzaken. Postinflammatoire hypopigmentie wordt niet veroorzaakt door het gebruik van hormoonzalven.

Symptomen

Er zijn lichte vlekken op de huid. Deze doen over het algemeen geen pijn en jeuken niet. De vlekken kunnen lichtbruin tot bijna wit zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld

De arts kan de diagnose meestal stellen op basis van het huidbeeld en het verhaal.

Behandeling

Als de onderliggende oorzaak verdwijnt of behandeld wordt, verdwijnt de postinflammatoire hypopigmentatie meestal in de loop van de tijd vanzelf. Na blootstelling aan de zon zal de lichte plek na 1 tot 2 jaar verdwenen zijn.

Wat kan ik zelf?

Bescherm de huid goed tegen de zon met anti-zonnebrandmiddelen. De lichte plekken verbranden sneller. Een huidtherapeut kan adviezen geven over behandeling en camouflage van storende kleurverschillen.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog