Postinflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring op de huid door een eerdere ontsteking of beschadiging van de huid. Postinflammatoire hyperpigmentatie komt vaak voor, vooral bij mensen met een donkerdere huidskleur. Het kan geen kwaad en verdwijnt meestal vanzelf weer.
Een ontsteking of beschadiging van de huid geeft bij de een geen reactie en bij de ander een toename van pigment (donkere vlekken/hyperpigmentatie) of juist een afname van het pigment (lichte vlekken/hypopigmentatie). Waarom dit gebeurt is niet duidelijk. Alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten kunnen postinflammatoire hyperpigmentatie geven.
Er zijn donkere vlekken zichtbaar op de huid. Deze doen over het algemeen geen pijn en jeuken niet. Als het pigment oppervlakkig in de huid zit is de kleur licht tot donkerbruin. Als het pigment wat dieper zit kan de kleur ook grijsblauw tot grijsbruin zijn. Als de ontsteking aanhoudt kan de verkleuring verergeren. Ook door zonlicht kan de kleur verergeren.
De arts kan de diagnose meestal stellen op basis van het huidbeeld en het verhaal.
Als de onderliggende oorzaak verdwijnt of behandeld wordt, verdwijnt de postinflammatoire hyperpigmentatie in de loop van de tijd meestal vanzelf (na ongeveer 12 tot 14 maanden). Bij mensen met een donkere huidskleur of wanneer het pigment dieper in de huid zit kan dit langer duren. Soms is de verkleuring blijvend. Blekende crèmes en lasertherapie kunnen verbetering geven, maar er is dan gevaar voor het ontstaan van bleke plekken en oneffen verkleuringen.
Bescherm de huid goed tegen de zon met anti-zonnebrandmiddelen. Door UV-straling kan de verkleuring erger worden. Een huidtherapeut kan adviezen geven over behandeling en camouflage van storende kleurverschillen.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.