Zoeken
Menu
Aandoeningen

Plaveiselcelcarcinoom

Ook bekend als: Carcinoma Spinocellulare

Wat is het?

Plaveiselcelcarcinoom (PCC) is een vorm van huidkanker die kan voorkomen in zowel de huid als in slijmvliezen. Er is een kleine kans op uitzaaiingen. Het is de op een na meest voorkomende vorm van huidkanker (na het basaalcelcarcinoom)

Ontstaan

De tumor ontstaat vanuit cellen in de opperhuid, de bovenste huidlaag. De belangrijkste oorzaak is langdurige blootstelling aan zonlicht, waardoor de meeste plekken in het gelaat of op armen en handen worden gezien. Een PCC kan ook ontstaan uit chronische wonden, littekens, brandwonden en zweren, vanuit plekken die zijn blootgesteld aan bijvoorbeeld bestraling en uit sommige voorlopers van huidkanker (zoals aktinische keratose en M. Bowen). Ook hebben mensen met een immuunstoornis, bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicatie, een hoger risico op het krijgen van dit type huidkanker. PCC komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vooral voor bij blanken, bij ouderen en bij rokers. 

Symptomen 

Een PCC kan er op verschillende manieren uit zien. Het begint vaak als een klein huidkleurig of rood knobbeltje, deze voelt ruw aan en lijkt soms op een wrat. Daarna groeit de plek langzaam en kan er een zweertje ontstaan. Soms uit het zich als een niet genezende wond. De tumor kan pijnlijk zijn. 

De tumor kan ter plekke de diepte in groeien en er is een kleine kans op uitzaaiingen naar andere plaatsen. 

Als er mogelijk uitzaaiingen zijn, kunnen hiervoor nog extra onderzoeken worden gedaan, zoals een echo-onderzoek.

Behandeling

De kans op PCC kan worden verminderd door goede bescherming van de huid tegen zonlicht (denk hierbij ook aan zonnebanken) en door op een goede manier zonnebrandcrèmes te gebruiken (zie ook ons thema Zon en huid). 

Omdat er bij het PCC kans is op uitzaaiingen via de lymfebaan of bloedbaan, is vroege behandeling belangrijk. In dat geval is de genezingskans erg groot en de kans op uitzaaiingen erg klein. 

Het PCC zal meestal chirurgisch worden verwijderd, daarna wordt deze altijd onderzocht onder de microscoop door een patholoog om er zeker van te zijn dat de huidkanker is verwijderd. Soms wordt (in het gezicht) Mohs chirurgie toegepast, waarbij de huidkanker zo precies mogelijk wordt weggehaald en het verwijderde weefsel tijdens de operatie wordt onderzocht onder de microscoop. Heel soms wordt gekozen voor bestraling bij moeilijk te opereren PCC’s of in het geval van uitzaaiingen.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog