Zoeken
Menu
Aandoeningen

Petechiën

Ook bekend als: Purpura

Wat zijn petechiën?

Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid.

Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter. Zijn ze groter, dan worden ze ‘echymosen’ genoemd.

Ontstaan

Een petechia is een kleine oppervlakkige bloeding in de huid. Ze kunnen een onschuldige oorzaak hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan plekken in het gezichtje van kinderen, soms na het ondersteboven hangen aan de rekstok. Maar petechiën kunnen ook wijzen op een aandoening. Verschillende (ernstige) aandoeningen kunnen namelijk petechiën geven, zoals de ziekte van Henoch-Schönlein, hersenvliesontsteking of stollingsproblemen. Ook kunnen petechiën bij kinderen veroorzaakt worden door een virusinfectie.

Symptomen

Petechiën zien eruit als kleine paarse verkleuringen van de huid. Typisch is dat je de verkleuring niet ‘weg kunt drukken’. Dit kun je vaak wel bij andere rode vlekjes die niet door een bloeding ontstaan. Je kunt dit testen door een glas tegen de plek te drukken. Als de plek onder het glas blijft bestaan, is er sprake van een petechia.

Afhankelijk van de oorzaak van de petechiën, kunnen er ook andere symptomen (verschijnselen) zijn. Bij hersenvliesontsteking ontstaan de petechiën snel en is een kind ook ziek. Bij de ziekte van Henoch-Schönlein zitten de petechiën vooral op de billen en benen. Dan kan een kind ook buikklachten en gewrichtsklachten hebben.

Behandeling

Het is bij petechiën belangrijk te kijken wat de onderliggende oorzaak is. Als een kind er ziek bij is, heeft dit spoed. Er kan dan namelijk een hersenvliesontsteking zijn. Wanneer de oorzaak bekend is, kan een passende behandeling ingezet worden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog