Zoeken
Menu
Aandoeningen

Naevus van Becker

Ook bekend als: Becker’s melanose

Wat is het

Een naevus van Becker is een goedaardige, donkere verkleuring van de huid over een oppervlakte van enkele centimeters tot soms wel meer dan 15 centimeter. Daarbij is er soms opvallende haargroei en is de huid vaak verdikt.

Ontstaan

Meestal ontstaat een naevus van Becker bij jongvolwassenen, rondom de puberteit. Heel soms is een Becker’s naevus al vanaf de geboorte aanwezig. Het komt veel vaker voor bij mannen, wel 6x vaker dan bij vrouwen. Een Becker’s naevus is redelijk zeldzaam, het komt voor bij ongeveer 1 op 200 mannen.

Het is nog niet bekend hoe een Becker’s naevus ontstaat. Waarschijnlijk heeft het te maken met verhoogde gevoeligheid voor bepaalde hormonen (mannelijke hormonen, androgenen). Vaak worden ze voor het eerst opgemerkt in de zomer, na flinke zonblootstelling of zonverbranding. Een naevus van Becker komt soms in de familie voor.

Symptomen

Het typisch beeld van een naevus van Becker is een donkerdere, behaarde plek op de schouder.

Een Becker’s naevus zit vaak aan één kant van het lichaam en meestal bovenaan de borst of rug, de schouder of bovenarm. Het kan soms ook op andere plaatsen voorkomen, zoals het gezicht of de billen.

Meestal bestaat een naevus van Becker uit één (grote) vlek. De donkere verkleuring kan licht tot donkerbruin zijn, met in het midden een verdikking van de huid. Een Becker’s naevus kan hobbelig en ruw aanvoelen. Het ontstaan van (meer) haren komt vaak pas ná het ontstaan van de donkere verkleuring. De haren worden in de loop der jaren dikker en donkerder. Soms valt de haargroei ook bijna niet op. Een naevus van Becker kan lichter worden, maar de haren blijven meestal. Een Becker’s naevus zal niet uit zichzelf verdwijnen.

Over het algemeen hebben patiënten er geen last van, behalve mogelijk het uiterlijk ervan. Sommigen hebben jeuk. Een naevus van Becker is een goedaardige aandoening, die niet kwaadaardig wordt.

Heel soms gaat een naevus van Becker samen met een aanlegstoornis. Meestal is dan een deel van het lichaam onderontwikkeld, zoals een minder goed ontwikkelde borst of arm. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (5:2), maar is heel zeldzaam.

Behandeling

Omdat een Becker’s naevus niet kwaadaardig wordt hoeft deze niet verwijderd te worden.

Wanneer het uiterlijk van een naevus van Becker erg storend is, is lasertherapie soms mogelijk. De bruine verkleuring kan worden behandeld met een pigmentlaser, de overmatige haargroei kan eventueel met een epileerlaser worden behandeld. De resultaten van deze behandelingen zijn wisselend.

Wat kan ik zelf

Bescherm de Becker’s naevus tegen de zon, dan blijft de bruine verkleuring vaak lichter. Zelf kun je een naevus van Becker proberen te camoufleren met make-up. Ook kun je eventueel de haren kort afknippen of epileren.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog