Zoeken
Menu
Aandoeningen

Naevus sebaceus

Wat is een naevus sebaceus?

Een naevus sebaceus is een oranje/gele, lichte, wratachtige plek (een hamartoom). De aandoening komt voor bij minder dan 1% van de pasgeborenen en is gewoonlijk vanaf de geboorte aanwezig. Het komt vooral voor op de behaarde huid, alleen de plek zelf is dan onbehaard.

Ontstaan

Een naevus sebaceus bestaat voornamelijk uit talgklieren en uit de opperhuid en haarzakjes. Het is niet geheel duidelijk waarom een naevus sebaceus ontstaat. Het lijkt erop dat een mozaïek mutatie (mozaicisme ) in een gen (HRAS en KRAS gen) de oorzaak kan zijn.

Symptomen

Een naevus sebaceus ziet eruit als een platte, gelige plaque. Het is meestal enkele centimeters groot met een ronde, ovale of lineaire vorm. In de puberteit wordt de naevus vaak wat meer verheven en krijgt het soms een hobbelig oppervlak. In zeldzame gevallen is een naevus sebaceus onderdeel van een syndroom waarbij ook andere afwijkingen voorkomen. Deze bijkomende afwijkingen zijn bijvoorbeeld neurologische verschijnselen of skeletafwijkingen.

Behandeling

Er is op oudere leeftijd er een licht verhoogde kans op het opstaan van huidkanker in een naevus sebaceus ten opzichte van de normale huid. Bespreek veranderingen van uw naevus sebaceus met een arts. Bij verdenking op huidkanker zal de naevus weggehaald worden. De behandeling van een naevus sebaceus wordt individueel bepaald.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Michèle Hennekam
Basisarts en tevens tekstschrijver Huidhuis
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog