Zoeken
Menu
Aandoeningen

Morbus Bowen

Ook bekend als: Intra-epitheliaal carcinoom

Wat is Morbus Bowen?

M. Bowen bevindt zich oppervlakkig in de bovenste huidlaag en kan zich op verschillende manieren uiten. Het komt vooral voor op latere leeftijd, op aan zonlicht blootgestelde delen van de huid. M. Bowen kan op den duur overgaan in een plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker. 

Ontstaan

M. Bowen ontstaat zeer oppervlakkig in de opperhuid, op dezelfde manier als een Aktinische Keratose (AK), dus door langdurige blootstelling aan zonlicht waardoor huidschade ontstaat. Het komt meer voor bij mannen, ouderen, blanken, rokers en bij mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld gebruik van bepaalde medicatie.

Symptomen 

Meestal gaat het om een enkele rode, schilferende huidafwijking die kan lijken op eczeem of psoriasis. Het wordt het meest gezien op aan zonlicht blootgestelde huid, zoals het gelaat en de handen. Meestal is er geen jeuk of pijn. Soms uit het zich alleen door een verandering in pigmentatie of als een wratachtig plekje. 

M. Bowen kan spontaan ontstaan of vanuit Aktinische Keratose. M. Bowen kan ook voorkomen op slijmvliezen, bijvoorbeeld in de mond of op de geslachtsdelen. Dan is er een fluweelrode afwijking zichtbaar. 

Het plekje breidt zich eerst oppervlakkig uit en kan uiteindelijk overgaan in een plaveiselcelcarcinoom.

Behandeling

De kans op M. Bowen kan worden verminderd door goede bescherming van de huid tegen zonlicht (denk hierbij ook aan zonnebankgebruik) en door op een goede manier zonnebrandcrèmes te gebruiken (zie ook ons thema ‘zon en huid’).

De  plek kan behandeld worden met crèmes (5-fluorouracil, Imiquimod), fotodynamische therapie (een vorm van lichttherapie) chirurgie, behandeling met stikstof (cryotherapie), of lasertherapie.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog