Zoeken
Menu
Aandoeningen

Moedervlek, Spitz

Ook bekend als: Spitz naevus

Wat is een Spitz naevus?

Een Spitz naevus is een goedaardige moedervlek. Deze moedervlek ontstaat vaak bij jonge kinderen en ontwikkelt zich binnen enkele weken tot maanden.

Een Spitz naevus is roze van kleur en ligt licht verheven op de huid. Deze vlek of vlekken zitten vooral in het gezicht. Vaak worden ze verward met de melanoom, een kwaadaardig gezwel. Dit komt doordat een Spitz naevus zich snel ontwikkelt en meestal ontstaat vanuit moedervlekken die er al zitten.

Ontstaan

Het is onbekend hoe deze moedervlek ontstaat.

Symptomen en behandeling

Een Spitz naevus is een bolletje van enkele millimeters tot 1 cm, dat licht verheven op de huid ligt. Dit bolletje is meestal roze, roze-rood van kleur en symmetrisch van vorm. Omdat deze moedervlek goedaardig is, hoeft die niet te worden weggehaald. Bij cosmetische bezwaren kan dat echter wel.

Het komt voor dat de arts met het blote oog en een dermatoscoop (vergrotende loep) geen onderscheid kan maken tussen een Spitz naevus en een melanoom. Bij twijfel wordt de plek dan meestal weggehaald.

Wat kan ik zelf doen?

Kenmerkend voor een Spitz naevus is dat deze ontstaat op jonge leeftijd en symmetrisch van vorm en structuur is. Is er twijfel of er sprake is van een Spitz naevus? Verandert de vlek? Neem contact op met een arts.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog