Zoeken
Menu
Aandoeningen

Lymfocytoma cutis

Ook bekend als: Ziekte van Lyme (stadium 2)

Wat is lymfocytoma cutis?

Lymfocytoma cutis is een huidafwijking die gezien wordt bij mensen met de ziekte van Lyme. Het is een uiting van stadium 2 van de ziekte. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgebracht door teken. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie. Na een tekenbeet van een besmette teek, is de kans op de ziekte van Lyme minder dan 5% als de teek binnen 24 uur verwijderd is.

Ontstaan

De ziekte van Lyme en dus het lymfomata cutis ontsaat door een bacterie, Borrelia Burgdorferi, die wordt overgebracht door een tekenbeet.

Symptomen

De ziekte van Lyme kent drie stadia waarbij de volgende huidafwijkingen worden gezien:

Stadium 1: Erythema migrans
Stadium 2: Multipele erythema migrans of (zeldzaam) lymphocytoma cutis
Stadium 3: Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA), zeldzaam op kinderleeftijd

Lymfocytoma cutis is een gladde blauwrode bult die niet pijnlijk is. Deze bult is meestal een paar centimeter groot en zit vaak op het oor of bij de tepel.

Behandeling

Na een tekenbeet is het belangrijk te teek te verwijderen, liefst binnen 24 uur en met een speciale tekentang (zie instructiefilmpje). De ziekte van lyme wordt behandeld met antibiotica.

Wat kan ik zelf?

Gebruik bedekkende kleding in bosrijke gebieden als de teken actief zijn (in Nederland van maart tot oktober) en controleer de huid na een boswandeling op teken (vooral in de plooien van de huid).

Verwijder een teek nooit met de vingers. Hij kan worden beschadigd, de maag/darminhoud lozen en de ziekmakende bacterie overdragen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog