Bij lymfangitis is een lymfevat ontstoken. Het gaat meestal om een lymfevat in de armen of benen. Dat kan één lymfevat zijn, maar ook meerdere tegelijk.
Dit vat transporteert als onderdeel van het lymfesysteem eiwitten, vetten en vloeistoffen. Ook speelt het een belangrijke rol van het afweersysteem van het lichaam. Een lymfevat gaat over in lymfebanen. Deze banen lopen naar lymfeklieren die zich zoal bevinden onder de oksels en in de liezen.
De ontsteking van het lymfevat wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Bij de ontsteking kun je een rode streep zien, die langs een aangedane lymfebaan loopt. De plek voelt warmer aan en kan pijnlijk zijn.
Lymfangitis kan zich ontwikkelen in een bloedvergiftiging (sepsis). Een bloedvergiftiging kan levensbedreigend zijn en moet dan ook direct behandeld worden.
Lymfangitis ontstaat meestal door een bacteriële infectie. Dan is een bacterie het lichaam binnengedrongen. Dat kan al bij kleine beschadiging van de huid, zoals een schaafwondje of splinter. Dit wordt een porte d’entree genoemd.
Meestal gaat het bij lymfangitis om de bacterie beta-hemolytische streptcoccen of streptococcen aureus. Wanneer de bacterie het lichaam is binnengedrongen, kan die een lymfevat infecteren.
Bij lymfangitis is een rode steep te zien langs een lymfebaan, bijvoorbeeld richting lies of oksel. De plek voelt warmer aan en kan pijnlijk zijn. De ontsteking komt meestal voor aan de armen of benen.
Een infectie aan een lymfevat kan zich verder uitbreiden naar de huid eromheen, het onderhuidse weefsel (cellulitis) en andere lymfevaten. En de infectie kan zich via het lymfevaatstelsel weer verder uitbreiden naar de bloedsomloop. Hierdoor kan het een infectie veroorzaken in het hele lichaam. Dit wordt ook wel een bloedvergiftiging (sepsis) genoemd.
Een bloedvergiftiging kan levensbedreigend zijn en moet dan ook direct behandeld worden. Verschijnselen van een bloedvergiftiging zijn: koorts, een snelle hartslag, koude rillingen, bloeddrukdaling, verwardheid en een algeheel ziek gevoel.
Lymfangitis wordt behandeld met antibiotica. Vaak is dit een kuur voor 7 tot 10 dagen.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.