Zoeken
Menu
Aandoeningen

Lichen striatus

Ook bekend als: BLAISE

Wat is lichen striatus

Lichen striatus is een zeldzame aandoening met mogelijk een erfelijk karakter. De aandoening bestaat uit kleine rode/roze bultjes, welke binnen enkele dagen plotseling ontstaan. De bultjes verdwijnen meestal na vele maanden tot jaren vanzelf weer. Deze bultjes verschijnen vooral bij kinderen tussen de 3 en 15 jaar en het komt iets vaker bij meisjes voor dan bij jongens.

Ontstaan

Hoe lichen striatus ontstaat is niet geheel duidelijk. Wel wordt er vanuit gegaan dat het te maken heeft met een abnormale reactie van het afweersysteem. Lichen striatus is mogelijk een erfelijke aandoening en/of het is een gevolg van bepaalde omgevingsfactoren. De huidaandoening groeit in/volgens het patroon van huidlijnen (Blaschko-lijnen) dat al in de baarmoeder wordt gevormd.

Symptomen

Patiënten met lichen striatus krijgen plotseling roze/rode/huidskleurige bultjes op armen en benen, soms op de romp en in de nek. Deze bultjes zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot en vormen samen een streep met een breedte van ongeveer 1 tot 3 centimeter. Deze streep volgt de Blaschko-huidlijnen. Naast jeuk geeft de huidaandoening geen andere klachten. In sommige gevallen zijn ook de nagels aangedaan.

Behandeling

Aangezien deze aandoening vanzelf weer overgaat en geen ernstige verschijnselen heeft, is een behandeling niet nodig. Zowel de huidaandoening als de symptomen aan de nagels verdwijnen spontaan na enkele maanden tot jaren. Wel kan er dan nog een tijdelijke verkleuring (licht of donker) van de huid overblijven. Wanneer de patiënt last heeft van jeuk, kunnen hier verschillende crèmes en zalven voor voorgeschreven worden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog