Lichen simplex is een verandering van de huid door langdurig krabben of wrijven ervan. De diagnose wordt meestal pas gesteld als andere aandoeningen zijn uitgesloten (bijvoorbeeld psoriasis, lichen sclerosus of lichen planus en schimmelinfectie). Het komt regelmatig voor en vrouwen zijn vaker aangedaan dan mannen.
Lichen simplex ontstaat door herhaaldelijk wrijven of krabben van de huid. Dan ontstaat ‘lichenificatie’. Deze jeuk kent verschillende oorzaken, zoals eczeem, schimmelinfectie, transpiratie, psychiatrische aandoeningen of lichamelijke aandoeningen (bijvoorbeeld Hodgkin lymfoom). Dit wordt secundaire lichenificatie genoemd. Bij lichen simplex is er geen oorzaak bekend. Mogelijk is er dan wel sprake geweest van een oorzaak, maar is dat lang geleden waardoor de relatie daarmee niet meer goed vast te stellen is. Soms begint de jeuk bij stress of is krabben een gewoonte. Na krabben ontstaat nog meer jeuk, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Bij mensen met aanleg voor lichen simplex speelt spanning vaak een rol.
Lichen simplex gaat gepaard met jeuk en het kan soms pijnlijk zijn (met name doordat het krabben door kan gaan totdat de huid pijnlijk is). De huid is verdikt met soms bultjes, schilferig en verkleurd (rood of donker) en de huidlijnen zijn duidelijker zichtbaar of grover. Er kunnen wondjes ontstaan en er kan haarverlies optreden in gebieden met haar. Het zit vaak op de plekken die het makkelijkst te bereiken zijn, zoals de nek, de onderbenen en enkels, het hoofd, de dijbenen, genitaal en de ‘achterkant’ (extensor) van de onderarmen.
Het is goed de huid in te smeren met een vette zalf, zodat de huid niet uitdroogt wat weer leidt tot meer jeuk. Soms wordt hormonenzalf of tacrolimus voorgeschreven om lichen simplex te behandelen. Ook zijn injecties met corticosteroïden soms een optie. Lichttherapie kan ook helpen bij lichen simplex. Er is ook een methode de vicieuze cirkel van krabben te doorbreken, door middel van training bijvoorbeeld. Soms is het goed om een psycholoog raad te plegen, omdat lichen simplex een grote invloed kan hebben op het emotioneel welzijn. Antihistaminica kunnen helpen.
Zo mogelijk moet de oorzaak worden vermeden, bijvoorbeeld niet te warm kleden als de jeuk wordt veroorzaakt door warmte. Probeer niet te krabben of wrijven, maar de huid in te smeren of zacht te kloppen op de huid. De huid koelen kan soms ook helpen.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.