Lentigo Maligna is een voorloper van het melanoom, waarbij beschadiging van de huid door overmatige blootstelling aan zonlicht de belangrijkste veroorzaker is.
LM ontstaat door overmatige blootstelling aan zonlicht en vormt zich meestal in het gelaat. De pigmentcellen van de huid (melanocyten) raken beschadigd en gaan zich versneld vermenigvuldigen. Zo wordt er meer pigment aangemaakt, wat de donkere kleur van de huidafwijking verklaart. Het komt vooral voor bij ouderen, bij blanken, bij mensen met een buitenberoep en bij mensen die ooit een ernstige zonverbranding hebben gehad. De plek groeit langzaam en 5% ontwikkelt zich uiteindelijk tot een melanoom.
Bij LM is er een langzaam groeiende, bruine tot zwarte, onregelmatige vlek zichtbaar. De plek is vaak groter dan 1 cm en ontstaat meestal in een gebied waar ook andere tekenen van zonneschade aanwezig zijn, zoals een dunne huid of verwijde adertjes. Soms kan de plek licht jeuken.
Het risico op LM kan worden verkleind door blootstelling aan zonlicht te verminderen. Zie hiervoor ook ons thema ‘zon en huid’.
Een verdachte plek zal vrijwel altijd chirurgisch worden verwijderd, waarna de patholoog het verwijderde stuk huid onder een microscoop zal beoordelen om er zeker van te zijn dat de plek volledig verwijderd is. Als een LM te groot is voor excisie kunnen andere therapieën worden gekozen, zoals laserbehandeling en/of Imiquimod creme.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.