Zoeken
Menu
Aandoeningen

Kruipworm

Ook bekend als: Creeping eruption

Wat is kruipworm?

De huidaandoening kruipworm wordt veroorzaakt door larven van parasieten. De larven dringen het lichaam binnen via de huid en graven in de opperhuid heftig jeukende gangetjes. Deze rode kronkelende gangetjes worden elke dag langer en veroorzaakt soms blaasjes of blaren. Ze zitten meestal op de voeten, rug of billen. Dit zijn de plekken waar huid in contact is gekomen met grond, besmet met larven.

Ontstaan

Je kunt deze parasitaire huidziekte vooral oplopen in tropische en subtropische gebieden. Larven gedijen namelijk prima in warme, schaduwrijke, zanderige omstandigheden, zoals op een strand. Het gaat meestal om de Ancylostoma braziliensis-parasiet, die in hondendarmen leeft en met hun ontlasting mee naar buiten komt. Loop je met blote voeten over een strand met hondenuitwerpselen, dan kun je larven oppikken die door de huid naar binnen gaan. Denk daarbij ook aan spelen in vervuilde zandbakken.

Behandeling

Kruipworm gaat vanzelf over. De larven kunnen namelijk niet langer dan vier tot tien weken in de opperhuid van een mens leven. Wie daar niet op wil wachten, kan op voorschrift van een arts eenmalig tabletten (zoals ivermectine) innemen. Het lichaam ruimt zelf de resten van de larven in de huid op. Tot die tijd, soms wel enkele weken, kan de jeuk aanhouden. De arts kan eventueel crèmes voorschrijven tegen de jeuk.

Wat kan ik zelf doen?

Ben je op vakantie in een (sub) tropisch land? Draag op stranden en warme, schaduwrijke plekken schoeisel en kleding en zorg ervoor dat parasieten niet in aanraking kunnen komen met je blote huid.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog