Zoeken
Menu
Aandoeningen

Krentenbaard met blaarvorming

Ook bekend als: Impetigo bullosa

Wat is krentenbaard met blaarvorming?

Impetigo bullosa is de medische naam voor krentenbaard met blaarvorming. De aandoening kent grote blaren die gemakkelijk kapotgaan en is zeer besmettelijk.

Je kunt deze aandoening meerdere keren krijgen, omdat er voor kren tenbaard geen immuniteit ontstaat.

Ontstaan

Impetigo bullosa wordt veroorzaakt door een bacterie, een specifiek type van de Staphylococcus Aureus bacterie. Deze bacterie maakt een giftige stof, toxine, dat de huidafwijkingen (blaren) veroorzaakt.

Bij deze aandoening kan ook het staphylococcal scalded skin syndroom (SSSS) ontstaan, waarbij slappe blaren ontstaan op grote delen van het lichaam. Kinderen met SSSS moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis voor behandeling met antibiotica.

Symptomen

Grote blaren die gemakkelijk kapotgaan, waarna nattende en beschadigde rode gebieden ontstaan. Het vocht van de blaar is in eerste instantie helder, later troebel en geel. Bij pasgeborenen wordt impetigo bullosa vooral gezien in het luiergebied en rondom de navel.

Behandeling

Behandeling vindt plaats met een antibiotica crème of zalf. Bij ernstigere gevallen moet soms antibiotica als pilletje of drankje gegeven worden. Soms is een ziekenhuisopname nodig, bijvoorbeeld als de blaren een groot deel van het huidopvlak beslaan en de patiënt daardoor veel vocht dreigt te verliezen.

Wat kan ik zelf?

Regelmatig handen wassen met een milde, desinfecterende zeep. Gebruik een eigen handdoek en verschoon deze dagelijks.

Volwassenen met krentenbaard kunnen gewoon naar het werk; kinderen naar het dagverblijf, peuterspeelzaal of school. Wees je echter bewust van het besmettingsrisico.

Let op: het plakken van pleisters op de plekken wordt afgeraden, omdat dit de plek kan vergroten. Probeer de krentenbaard zo veel mogelijk te bedekken met kleding. Dit voorkomt ook dat de plekken open worden gekrabd.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog