De medische naam voor koortslip is herpes labialis. Het is vaak een groepje blaasjes binnen een klein huidgebied, zoals de wang, mondholte of hand.
Een koortslip is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus. Het virus komt voor in het vocht van de blaasjes. Besmetting vindt plaats door contact met het vocht uit de blaasjes, bijvoorbeeld door zoenen of door gebruik van bestek van iemand die besmet is. De meeste mensen worden al op jonge leeftijd besmet. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig en wordt bij sommige mensen later weer actief (vooral tijdens verminderde weerstand).
Meestal is er een ontsteking rondom de mond. Er ontstaan blaasjes die snel stuk gaan waardoor er zweertjes ontstaan. Deze drogen uiteindelijk in en meestal zijn de huidafwijkingen binnen 14 dagen verdwenen. Vaak is er ook een stinkende adem. Sommige mensen hebben maandelijks klachten, anderen hebben maar enkele malen in hun leven last van een koortslip. Wanneer een kind ook eczeem heeft kan de herpes infectie zich makkelijker over een groter gebied van de huid verspreiden, dit heet eczema herpeticum. Het virus kan via de handen en/of seksueel contact ook aan de geslachtsdelen komen en daar blaasjes veroorzaken (herpes genitalis).
Er bestaat geen behandeling om het virus te doden of een infectie met het virus te voorkomen. Een antivirus crème (aciclovircrème) kan de klachten verminderen, maar het effect is gering en het helpt alleen als je heel vroeg begint met smeren (als je de koortslip voelt opkomen). Daarna is behandeling niet meer zinvol, maar kan een vette crème zonder toevoegingen wel verzachtend werken. Bij heel vaak terugkerende hinderlijke koortslippen kan met een arts besproken worden of antivirus tabletten (valaciclovir) zinvol zijn.
Vermijd contact met de blaasjes of was na contact meteen uw handen. Knuffel niet met pasgeborenen. Omdat de weerstand van baby’s nog niet goed ontwikkeld is kan een herpes infectie voor pasgeborenen ernstige gevolgen hebben.
Een kind met een koortslip kan, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Veel mensen dragen het virus bij zich, ook wanneer ze geen verschijnselen hebben. Thuishouden kan verspreiding dus niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Houd een kind met een koortslip uit de buurt van baby’s (bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf), omdat het koortslipvirus daarvoor wel gevaarlijk kan zijn.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.