Zoeken
Menu
Aandoeningen

Keratoacanthoom

Wat is een karatoacanthoom?

Een keratoacanthoom is een bolletje in de huid dat tot enkele centimeters groot kan worden. Het ziet er huidskleurig tot roze uit, met in het midden een donker propje (hoornprop).

Een keratoacanthoom wordt beschouwd als een goedaardige huidtumor. Het bolletje jeukt niet en doet ook geen pijn. Ze zitten vooral op lichaamsdelen waarop de zon valt, zoals de oren, het gezicht, de armen en handruggen.

Het bolletje ontstaat in een paar dagen tot weken uit de cellen van een haarzakje. Na enkele maanden wordt het kleiner en verdwijnt dan vanzelf. Je houdt er wel een litteken aan over.

Een keratoacanthoom kan erg lijken op een plaveiselcelcarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige huidtumor. Om deze twee te onderscheiden, is vaak verder onderzoek nodig.

Keratoacanthomen komen zowel bij mannen als vrouwen voor, meestal van middelbare leeftijd en ouder.

Ontstaan

Waarom een keratoacanthoom ontstaat, is niet precies bekend. Zonlicht speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in het ontstaan van de plekken.

Symptomen

Een keratoacanthoom jeukt niet en doet ook geen pijn. Ze zitten vooral voor op lichaamsdelen waarop de zon valt. Denk daarbij aan de oren, het gezicht, de armen en handruggen.

Het bolletje ontstaat in een paar dagen tot weken en wordt na enkele maanden weer kleiner. Het verdwijnt vanzelf, maar je houdt er wel een litteken aan over.

Onderzoek

De arts herkent een keratoacanthoom op het oog en aan de typische snelle groei van het bolletje. Een kerathoacanthoom kan veel lijken op een plaveiselcelcarcinoom. Een plaveiselcelcarcionoom is een kwaadaardige huidtumor; een kerathoacanthoom een goedaardige huidtumor.

Om deze twee huidtumoren van elkaar te onderscheiden, is vaak onderzoek nodig. Dit kan door een stukje van het huidweefsel onder de microscoop te bekijken. Toch is het dan voor de specialist niet altijd even gemakkelijk om een plaveiselcarcinoom uit te sluiten. Dan beslist de huidarts over de verdere behandeling.

Behandeling

Een keratoacanthoom hoeft niet te worden behandeld. Na een tijd verdwijnt het bolletje namelijk vanzelf.

Een keratoacanthoom kan, zoals gezegd, veel lijken op een kwaadaardig plaveiselcelcarcinoom. En het duurt lang voordat het bolletje verdwenen is. Twee redenen waarom een keratoacanthoom toch vaak wordt verwijderd door een chirurg of weggekrabd (curettage). Daarbij wordt de huid plaatselijk verdoofd.

Wat kan ik zelf?

Zorg goed voor je huid en gebruik antizonnebrandmiddelen om je huid te beschermen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog