Zoeken
Menu
Aandoeningen

Juveniele idiopathische artritis

Ook bekend als: Jeugdreuma

Wat is juveniele idiopathische artritis?

Juveniele idiopathische artritis, afgekort JIA, is een auto-immuunziekte gekenmerkt door een huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Ongeveer 1 op de 200.000 mensen krijgt JIA. Er bestaan verschillende vormen van JIA, afhankelijk van welke klachten er naast de gewrichtsontstekingen zijn en hoeveel gewrichten aangedaan zijn.

Ontstaan

De klachten ontstaan door een verkeerde afweerreactie van het lichaam, waarbij het de eigen cellen in het gewricht aanvalt. Daarom wordt het een auto-immuunziekte genoemd. Het is niet duidelijk waardoor deze reactie ontstaat. Mogelijk is er sprake van een aangeboren aanleg voor de aandoening.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van JIA zijn met koorts samengaande zalmrode huiduitslag, welke weer verdwijnt met het zakken van de koorts, en gewrichtsontstekingen. De huiduitslag zit verspreid over de bovenste helft van het lichaam en jeukt niet. Mogelijk ontstaan er ook jeukende, blijvend aanwezige bultjes. Slijmvliezen kunnen ontstoken zijn en er kunnen klieren gevoeld worden.

Behandeling

Behandeling met een team van professionals is erop gericht om de gewrichtsontsteking zoveel mogelijk tegen te gaan en de ontwikkeling van het kind zo goed mogelijk te laten verlopen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog