Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hoofdroos

Ook bekend als: Dandruff

Wat is hoofdroos?

Bij hoofdroos (roos) zitten er witte schilfertjes op de hoofdhuid en in de haren. Dit zijn oude huidcellen die loslaten van de hoofdhuid.

Deze huidaandoening is een milde vorm van seborrhoïsch eczeem, die geen kwaad kan. Het is niet besmettelijk, en je kunt er niet kaal van worden. Maar hoofdroos kan wel jeuken. En veel mensen vinden het vies om neergedwarrelde schilfertjes te zien op kleding.

Iedereen kan hoofdroos krijgen, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal begint het in de puberteit. Maar ook baby’s kunnen last hebben van roos. Dan zitten er in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Dit wordt berg genoemd.

Ontstaan

De schilfertjes die tussen de haren zitten, zijn dode huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Het is normaal dat dode huidcellen loslaten. De opperhuid vernieuwt zich namelijk ongeveer elke vier weken. Maar bij hoofdroos gaat dit sneller en laten er méér schilfers los. Deze schilfers vormen samen klontjes. Zo kun je ze dus extra goed tussen het haar zien zitten.

Waarom hoofdroos ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Roos wordt vaker gezien bij mensen met een vettere hoofdhuid (door meer talgaanmaak), of als het in de familie voorkomt (erfelijke factor).

Dat er bepaalde gisten op de hoofdhuid zitten, speelt bij het ontstaan van hoofdroos ook een rol. Het gaat dan om de zogenoemde Pityrosporum ovale (ook wel: Malasseizia). Hoewel bij iedereen Pityrosporum ovale op de huid voorkomen, zijn dat er bij mensen met roos meer.

Bij stress, bepaalde voeding, bepaalde cosmetica, een lage temperatuur of lage luchtvochtigheid kan hoofdroos erger worden.

Symptomen

Bij roos zitten er witte schilfertjes op de hoofdhuid en in de haren. Hoofdroos kan jeuken.

Behandeling

Je haar wassen met speciale antiroosshampoos kan helpen tegen hoofdroos. Deze producten zijn te koop bij de apotheek of drogist.

Sommige shampoos pakken de schilfering van de hoofdhuid en de jeuk aan. Andere bestrijden de Pityrosporum ovale, zoals shampoos met zinkpyrithion of ketoconazol. Er zijn ook medicinale shampoos, onder andere met lokale corticosteroïden of koolteer. Die kun je op recept bij de huisarts of huidarts krijgen.

Ga naar een arts als de klachten ernstig zijn of er andere huidproblemen ontstaan. Denk daarbij aan een ontstoken of pijnlijke huid, haaruitval of zilverkleurige, dikke lagen schilfers. Ga ook naar de arts als je na zes weken behandeling volgens voorschrift met een medicinale shampoo nog steeds last hebt van hoofdroos.

Wat kan ik zelf doen?

  • Krab niet op je hoofd, anders beschadig je misschien de hoofdhuid.
  • Was het haar dagelijks met een milde (antiroos)shampoo, en masseer daarbij je hoofdhuid. Zorg ervoor dat je de shampoo daarna goed uitspoelt. Achtergebleven zeep kan de hoofdhuid namelijk irriteren.
  • Herhaal de behandeling als de roos terugkomt.
  • En schijnt het zonnetje? Ga naar buiten, want zonlicht helpt tegen roos.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog