Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn diepe groeven in de huid. Ze komen voor bij een dikke eeltlaag rondom de hiel. De groeven, die vooral in de winter opspelen, kunnen heel pijnlijk zijn bij het lopen. Ze kunnen ook jeuken.

Iedereen kan kloven in de hielen krijgen, vooral als je voeten veel met water of kou in aanraking komen. Vooral oudere mensen hebben last van hielkloven. Zij hebben vaker een droge huid, waarin gemakkelijker huidkloven ontstaan. Dit geldt ook voor mensen met aanleg voor eczeem of psoriasis.

Hoe ontstaat het?

Als de droge huid van een eeltlaag op de voet scheurt, ontstaan er hielkloven.

Eelt vormt zich meestal door druk van buitenaf, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke schoenen of sokken. En een droge huid kan worden veroorzaakt als je te veel water of zeep gebruikt en te lang en te heet doucht. Ouderen hebben vaker een droge huid. Bij hen neemt de talgproductie namelijk af. En talg houdt de huid vet.

In de winter hebben mensen eerder last van hielkloven. Dan verliest de huid door verdamping meer vocht en kan die gemakkelijker uitdrogen. Dit komt onder meer door het schrale weer en de centrale verwarming in huis (lage luchtvochtigheid).

Symptomen

Diepe groeven in de huid rondom de hiel, soms pijnlijk. De randjes van de kloof zijn verdikt met eelt.

Behandeling

Hielkloven genezen moeilijk. Dit komt door de verdikte eeltrandjes van de kloof. En ze krijgen haast geen kans om te helen, omdat de voet beweegt en langs de sokken (en schoenen) schuurt. Speciale hielpleisters beschermen de voeten tegen deze wrijving. In de pleisters zit soms ook verzachtende olie tegen het verder uitdrogen van de huid. Ze zijn te koop bij de apotheek of drogist.

De pedicure kan helpen om de voeten weer in een goede conditie te krijgen en het eelt te verwijderen.

Wat kan ik zelf?

  • Zorg goed voor je huid en probeer te veel eelt te voorkomen. Wie zijn voeten bijvoorbeeld regelmatig insmeert met een vette crème, kan de huid zacht houden en kloven voorkomen.
  • Draag comfortabele, passende schoenen (het liefst met sokken in de juiste maat) en let erop dat die geen dunne zolen hebben.
  • Stel je voeten niet bloot aan extreme temperaturen (te koud of te warm).

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog