Zoeken
Menu
Aandoeningen

Haartong

Ook bekend als: Lingua villosa

Wat is een haartong?

Bij een haartong is het achterste gedeelte van de tong niet rozerood, maar verkleurd. Het lijkt of er een laagje op de tong zit, maar dat is niet zo. De verkleuring heeft namelijk te maken met de ‘uitsteekseltjes’ op de tong, de papillen. Deze tongpapillen zijn langer en breder dan normaal. Daardoor is het net of de tong begroeid is met haartjes, vandaar de naam.

Een haartong kan wit/geel van kleur zijn of bruinzwart (zwarte haartong: ‘black hairy tongue’). De medische naam voor haartong is lingua villosa.

De aandoening komt veel voor, vooral bij mannen, rokers en personen met een ongezonde leefstijl. Pijn doet een haartong niet.

Ontstaan

Op de tong zitten papillen, waarmee je kunt proeven en smaken herkennen. Als je eet en drinkt, slijten deze tongpapillen af. Dit komt door het speeksel en de wrijving met eten, gehemelte en tanden. De tong maakt dan weer een nieuw laagje cellen aan. Zo houden de papillen steeds een bepaalde lengte.

Bij een haartong zijn de papillen ongewoon lang of breed geworden. Waarom is niet duidelijk. De kans dat een haartong ontstaat, is groter bij: antibioticagebruik, een ongezonde leefstijl, lage weerstand, bestraling in de buurt van de mond, weinig tandenpoetsen en veel koffie en theedrinken. Ook roken is een belangrijke veroorzakende factor.

Mogelijk spelen vitaminetekorten (B3) en het gebruik van sommige mondspoelingen ook een rol.

Symptomen

Bij een haartong is het achterste gedeelte van de tong wit/geel of bruinzwart. Het lijkt of er een laagje op de tong zit of de tong beslagen is.

De verkleuring van de tong kan komen door etensresten en nicotine. Hiervan kun je een slechte adem krijgen.

Soms is er naast een haartong ook een schimmel op de tong, bijvoorbeeld een Candida-infectie.

Behandeling

Het ‘laagje’ op de tong kan minder worden door de tong goed schoon te houden. Een haartong verbetert vaak stap voor stap door een gezonde leef- en eetstijl. Desinfecterende mondspoelingen kunnen ook helpen.

Verder is er behandeling mogelijk om de bovenste laag van de tong week te maken. Daarbij worden speciale producten gebruikt, zoals ureum- of tretinoïne-oplossing.

Als er een schimmel op de tong zit, kan de arts een anti-schimmelmiddel voorschrijven.

Wat kun je zelf doen?

  • Poets de tanden en kiezen driemaal per dag. Een mondhygiëniste kan helpen om het gebit schoon te houden.
  • Borstel je tong tweemaal daags met een zachte tandenborstel of gebruik daarvoor een tongschraper of -borstel.
  • Stop of minder met roken en pak een ongezonde leef- en eetstijl aan.
  • Drink minder koffie en/of thee.
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog