Zoeken
Menu
Aandoeningen

Gonorroe

Ook bekend als: Druiper

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan een infectie van de plasbuis, de vagina en baarmoedermond, de anus of de keel/mond veroorzaken.

Ontstaan

Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie neisseria gonorrhoeae. Deze bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is. Dit kan de penis, de vagina de keel, de mond of de anus zijn. Hij wordt overgedragen door slijmvlies op slijmvlies contact, meestal door onveilig vrijen.

Symptomen

Vrouwen merken soms niets van de gonorroe. Dit is verraderlijk, want je kunt het dan wel doorgeven aan anderen. Als er wel klachten zijn dan ontstaan ze twee dagen tot twee weken na de besmetting. De infectie kan pijn bij het plassen geven, groene ruikende vaginale afscheiding of bloedverlies terwijl je niet menstrueert. Mannen hebben bijna altijd klachten. Er ontstaat pijn bij het plassen en groene afscheiding uit de plasbuis (druiper).

Zonder behandeling kan de infectie opstijgen en kunnen bij mannen de prostaat en de bijbal gaan ontsteken en bij vrouwen de eileiders. Vooral voor vrouwen kan dat ernstige gevolgen hebben. De eileiders kunnen dicht gaan zitten waardoor je onvruchtbaar kan worden en er een grotere kans is op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Behandeling

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Het is belangrijke dat een vaste seksuele partner ook wordt behandeld. Partners uit de zes weken voorafgaand aan de klachten moeten op de hoogte worden gebracht én zich laten testen. Als er geen klachten zijn, dan alle partners van de laatste zes maanden. De GGD kan helpen om partners anoniem te waarschuwen.

Wat kan ik zelf?

Door veilig te vrijen verklein je het risico op besmetting met gonorroe. Op de site van SoaAids kun je vinden wat veilig is en wat niet. Heb je gonorroe, vermijd dan seksueel contact of gebruik een in ieder geval een condoom. Gonorroe kan tot ongeveer een week na de behandeling besmettelijk zijn.

Het testen op gonorroe is pas twee weken na onveilig vrijen zinvol. Ga bij klachten wel eerder naar je arts. Testen kan bij de huisarts, bij een soa-kliniek of bij de GGD. Op de website van SoaAids lees je meer over een soa-test .

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog