Zoeken
Menu
Aandoeningen

Genitale wratten

Ook bekend als: Condylomata acuminata

Wat zijn genitale wratten?

De medische naam voor genitale wratten is condylomata acuminata. Het zijn bultjes met een bloemkoolachtige vorm. Ze komen vaak voor rond de geslachtsdelen en de anus en worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Per jaar worden ongeveer 22.000 mensen besmet.

Ontstaan

Genitale wratten ontstaan door een infectie met een virus, het humaan papillomavirus. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en wordt meestal overgedragen door contact van huid op huid. Genitale wratten ontstaan enkele weken of zelfs meer dan een jaar na infectie met het virus.

Symptomen

Genitale wratten zijn bultjes met een bloemkoolachtige, soms gesteelde, vorm. De wratten hebben een doorsnede van 1 tot 5 millimeter en zitten rond de anus of geslachtsdelen. De kleur kan rozerood tot grijswit zijn. Ze doen geen pijn, maar kunnen jeuken. Ook kun je genitale wratten hebben zonder dat je het weet, omdat de wratten soms moeilijk zelf te ontdekken zijn. 

Behandeling

Ondanks dat de wratten vanzelf kunnen verdwijnen is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Het virus blijft namelijk in je lichaam aanwezig, waardoor er kans op terugkeer is. De behandeling kan langdurig en intensief zijn. Meestal gebeurt dit met een crème of aanstipvloeistof. Indien dit niet werkt kunnen de wratten ook worden bevroren, weggebrand of chirurgisch weggesneden.

Wat kan ik zelf?

Gebruik bij een nieuw seksueel contact altijd een condoom. Een vaste partner kan zich het beste ook laten onderzoeken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog