De medische naam voor genitale wratten is condylomata acuminata. Het zijn bultjes met een bloemkoolachtige vorm. Ze komen vaak voor rond de geslachtsdelen en de anus en worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Per jaar worden ongeveer 22.000 mensen besmet.
Genitale wratten ontstaan door een infectie met een virus, het humaan papillomavirus. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en wordt meestal overgedragen door contact van huid op huid. Genitale wratten ontstaan enkele weken of zelfs meer dan een jaar na infectie met het virus.
Genitale wratten zijn bultjes met een bloemkoolachtige, soms gesteelde, vorm. De wratten hebben een doorsnede van 1 tot 5 millimeter en zitten rond de anus of geslachtsdelen. De kleur kan rozerood tot grijswit zijn. Ze doen geen pijn, maar kunnen jeuken. Ook kun je genitale wratten hebben zonder dat je het weet, omdat de wratten soms moeilijk zelf te ontdekken zijn.
Ondanks dat de wratten vanzelf kunnen verdwijnen is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Het virus blijft namelijk in je lichaam aanwezig, waardoor er kans op terugkeer is. De behandeling kan langdurig en intensief zijn. Meestal gebeurt dit met een crème of aanstipvloeistof. Indien dit niet werkt kunnen de wratten ook worden bevroren, weggebrand of chirurgisch weggesneden.
Gebruik bij een nieuw seksueel contact altijd een condoom. Een vaste partner kan zich het beste ook laten onderzoeken.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.