Zoeken
Menu
Aandoeningen

Fototoxische reacties

Wat zijn fototoxische reacties?

Overgevoeligheid voor (zon)licht kan verlopen via twee afzonderlijke mechanismen: fototoxiciteit en fotoallergie.

Bij beide aandoeningen ontstaat een huidreactie door de interactie van een (chemische) stof en zonlicht. De manier waarop de huidreactie precies tot stand komt verschilt. Fototoxische reacties komen veel vaker voor dan fotoallergische reacties en zorgen voor een huidbeeld dat lijkt op zonverbranding.

Ontstaan

Iedereen kan een fototoxische reactie krijgen bij voldoende van de fototoxische stof en blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid UV-straling. De stof wordt als het ware ‘geactiveerd’ door het zonlicht waarna ze direct inwerkt op de huid en de huid beschadigt. Bekende fototoxische stoffen zijn bepaalde geneesmiddelen (o.a. NSAID’s en doxycycline) en bepaalde planten. De bekendste planten die een fototoxische reactie kunnen geven zijn de reuzenberenklauw, fluitenkruid en de wijnruit. Dit komt vaak voor bij kinderen die buitenspelen.

Symptomen

De combinatie van de fototoxische stof en bestraling door de zon zorgt binnen een paar uur (of zelfs minuten) voor roodheid, branderigheid en blaasjes. De huid is daarbij pijnlijk. Als de fototoxische stof op een bepaalde plek op de huid terechtkomt, krijg je op die plek klachten. Vooral door planten ontstaan typische strepen en bogen op de huid. Wanneer de reactie berust op een geneesmiddel is vaak de hele huid die aan de zon blootgesteld is aangedaan. Als de roodheid weggetrokken is blijft soms een bruine kleur van de huid over die lang kan blijven zitten.

Behandeling

Uiteindelijk verdwijnen de symptomen als er geen contact meer is met de combinatie stof en licht. Om de klachten te verminderen kunnen natte omslagen gebruikt worden. Soms zijn ook hormoonzalven of eventueel prednison nodig.

Wat kan ik zelf?

Probeer te ontdekken wat de fototoxische stof was en verwijder of vermijd deze in het vervolg.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog