Zoeken
Menu
Aandoeningen

Fotoallergische reactie

Wat is een fotoallergische reactie?

Overgevoeligheid voor (zon)licht kan verlopen via twee afzonderlijke mechanismen: fototoxiciteit en fotoallergie.

Bij beide aandoeningen ontstaat een huidreactie door de interactie van een (chemische) stof en zonlicht. De manier waarop de huidreactie precies tot stand komt verschilt. Fotoallergische reacties komen veel minder voor dan fototoxische reacties en zorgen voor een huidbeeld dat lijkt op eczeem.

Ontstaan

Fotoallergie is een abnormale reactie van de huid op bepaalde stoffen in combinatie met zonlicht, waarbij een immunologisch mechanisme is betrokken. Eigenlijk is er een allergie voor een bepaalde stof, die pas in werking treedt zodra er ook licht op de huid komt. Door het zonlicht verandert het stofje waardoor het afweersysteem hierop gaat reageren. De meest voorkomende stoffen die een fotoallergie kunnen veroorzaken zijn antizonnebrandmiddelen en geneesmiddelen, waaronder crèmes als diclofenac en ibuprofen crème.

Symptomen

Blootstelling aan de stof in combinatie met zonlicht zorgt binnen 1 tot 3 dagen voor een eczeemachtige reactie. De huid is rood, soms gezwollen met bultjes of ook blaren. Daarnaast jeukt de huid. Soms kunnen de huidafwijkingen zich iets uitbreiden tot buiten het huidgebied waar de stof en het zonlicht gekomen zijn.

Behandeling

Uiteindelijk verdwijnen de symptomen als er geen contact meer is met de combinatie stof en licht. Om de klachten te verminderen zijn soms hormoonzalven nodig.

Wat kan ik zelf?

Probeer te ontdekken wat de fotoallergische stof was en verwijder of vermijd deze in het vervolg.

Indien je fotoallergische reacties krijgt van antizonnebrandmiddelen: er zijn in Nederland twee antizonnebrandmiddelen te verkrijgen waarin geen chemische filter zit. Dit zijn Louis Widmer for kids en Ultrasun kids formula.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog