Zoeken
Menu
Aandoeningen

Fissura Ani

Ook bekend als: Kloofje in de anus

Wat is fissura ani?

Fissura ani is een kloofje of scheurtje in de anus. Meestal zit dit aan de voor- of achterkant van de anus. Iedereen kan er last van krijgen, ook baby’s en kleuters. Maar het komt vooral voor bij jongeren en mensen van middelbare leeftijd.

Zo’n kloofje of scheurtje ontstaat mogelijk door te harde poep (ontlasting). Daardoor scheurt bij wc-bezoek de huid van de anus en raakt de binnenste kringspier geïrriteerd en min of meer verkrampt.

Deze aandoening is zeer pijnlijk en hardnekkig.

Ontstaan

De oorzaak van het ontstaan van zo’n kloofje of scheurtje is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat het door te harde poep, waardoor de huid van de anus is gescheurd bij het naar de wc gaan. Daarbij raakt ook de binnenste kringspier van de anus geïrriteerd en in een soort kramp. Daardoor verslechtert de doorbloeding.

Onderzoek

Een arts kan een kloofje in de anus vaak op basis van je verhaal vaststellen. Om andere aandoeningen uit te sluiten, zal hij soms ook de anus een beetje spreiden en bekijken.

Symptomen

Deze aandoening kan zeer pijnlijk en hardnekkig zijn. Niet alleen doet het poepen zeer, maar je kunt er ook bij bloeden. Door pijn en spanning wordt het vaak (zonder dat je het merkt) opgehouden. Daardoor kun je juist last krijgen van verstopping en harde poep. Bij het volgende wc-bezoek scheurt het kloofje dan weer open.

Behandeling

De behandeling is erop gericht dat het kloofje in de anus kans krijgt om te genezen. Hiervoor moet de poep zacht zijn. Dit kan door voldoende vezels te eten, minstens 2 liter water te drinken. Daarnaast kun je hiervoor van de arts medicijnen krijgen: poeders of drankjes.

De arts kan ook zalf voorschrijven om op het kloofje te smeren. Deze zalf verwijdt de bloedvaten en verslapt de kringspier.

Een volgende stap zijn injecties in de kringspier om de spanning te laten afnemen en de doorbloeding te verbeteren. Eventueel kan een kleine operatie worden overwogen. Dan wordt onder plaatselijke of algehele verdoving een sneetje gemaakt naast de anus en een deel van de sluitspier in geknipt.

Wat kan ik zelf doen?

  • Zorg ervoor dat de poep zacht blijft. Eet daarvoor voldoende vezels en drink minstens 2 liter water per dag.
  • Hou het poepen niet op: heb je aandrang, ga dan naar de wc. Zonder aandrang lukt poepen niet.
  • Ga bij wc-bezoek rechtop zitten, met een wat bolle rug en houd de voeten plat op de grond. Doe daarbij de onderbroek helemaal naar beneden. Komt de poep niet? Maak bij een inademing een holle en bij een uitademing een bolle rug (bekken kantelen). Doe dit 10 keer. Nog geen succes? Blaas bij een uitademing in de vuist, met bolle buik en flanken. Pers niet, maar druk zo een beetje mee naar beneden.
  • Wel aandrang, maar de poep komt niet? Ga circa 10 minuten intensief bewegen (wandelen, stofzuigen…) en probeer het daarna opnieuw.
  • Doet de anus pijn en is die niet goed schoon te maken, spoel dan met water.
  • Een warm bad wil ook helpen om de spieren van de anus te ontspannen.
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog