Bij erytrhasma is de huid rood tot rood-bruin verkleurd en een beetje schilferig. Deze huiduitslag komt voor in huidplooien, zoals onder de oksels en tussen de liezen. Het kan ook tussen de tenen zitten. Hier geeft het een witte verkleuring van de huid. De huid tussen de tenen wordt dan ook vaak week, waardoor gemakkelijk kloven kunnen ontstaan.
Erytrhasma is een huidinfectie, veroorzaakt door een bacterie. De infectie is oppervlakkig en niet besmettelijk. De aandoening is onschuldig, maar gaat niet vanzelf over. Het kan behandeld worden met antibiotica. Maar erytrhasma kan, ondanks een geslaagde behandeling, altijd terugkomen.
De aandoening komt vaker voor bij ouderen en mensen met diabetes, overgewicht en een slechte hygiëne. Wie last heeft van overmatig zweten, heeft ook eerder kans op erytrhasma.
Erythrasma is een oppervlakkige huidinfectie, veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Nu heeft iedereen deze bacterie op zijn huid. De huiduitslag kan echter opkomen wanneer deze bacterie zich onder bepaalde omstandigheden sterk vermenigvuldigt. Denk hierbij aan warme, vochtige plekken op het lichaam, waar de huid tegen elkaar aan ligt.
Erythrasma komt vaker voor bij ouderen en mensen met diabetes, overgewicht en een slechte hygiëne. Wie last heeft van overmatig zweten, heeft ook eerder kans op deze huiduitslag.
Bij erytrhasma is de huid rood tot rood-bruin verkleurd. De uitslag geeft vaak weinig klachten, maar kan geïrriteerd of branderig aanvoelen, jeuken en licht schilferen.
De huiduitslag komt voor in huidplooien, zoals onder de oksels, tussen de liezen en soms tussen de billen. Bij vrouwen kan het onder de borsten voorkomen, bij mannen op de balzak (scrotum).
Erythrasma kan ook tussen de tenen voorkomen. Hier geeft het een witte verkleuring van de huid. De huid tussen de tenen wordt dan ook vaak week, waardoor er gemakkelijk kloven kunnen ontstaan. Deze kloven kunnen pijnlijk zijn.
De dermatoloog (huidarts) herkent erytrhasma vaak op het oog. Maar hij/zij kan de huid ook belichten met ultraviolet licht. Daarvoor wordt een uv A-lamp gebruikt: de zogenoemde Wood’s lamp. In het licht van deze lamp kleurt de bacterie roze-rood op. Om dit goed te zien, wordt het onderzoek gedaan in een donkere kamer.
Erythrasma is onschuldig, maar gaat niet vanzelf over. Het kan behandeld worden met antibiotica. Dit kun je op de huiduitslag smeren als crème of lotion, zoals erytromycine lotion of fusidine crème. Er kunnen ook antibiotica tabletten worden voorgeschreven, zoals claritromycine. Dit is bij uitgebreidere infecties.
Hiernaast is het belangrijk de huidplooien goed schoon en droog te houden.
Vaak is de infectie na enkele weken genezen. Maar de verkleuring kan langer blijven bestaan.
Erythrasma kan altijd terugkomen, ondanks een geslaagde behandeling. De bacterie zit immers bij iedereen op de huid.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.